Personal varnar – behandlingar kan försvinna

Personalen på vuxenpsykiatriska kliniken oroas över att personalbristen kan påverka patienternas behandlingar. "Risken är att man inte får den behandling man behöver".

Psykiatrins personal oroar sig för att hög personalomsättning på klinken påverkar patienternas behandlingar. När fler och fler slutar riskerar beprövade behandlingsformer att försvinna, anser personalen. (Arkivbild)

Psykiatrins personal oroar sig för att hög personalomsättning på klinken påverkar patienternas behandlingar. När fler och fler slutar riskerar beprövade behandlingsformer att försvinna, anser personalen. (Arkivbild)

Foto: Sofia Wellborg

Piteå kommun2019-10-31 19:00

Samtidigt som köerna ökar till följd av personalomsättningen ökar också oron för kvaliteten på patienternas behandlingar när de väl påbörjats. Många patienter har flera gånger fått byta behandlare då personal slutat, vilket medför att tillit och förtroende måste byggas upp på nytt. Personalen berättar att somliga patienter fått byta behandlare tre eller fler gånger. 

– Det är svårt att ta över en patient som påbörjat en behandling hos någon annan. Vi har olika behandlingsmetoder, och många har fått tillit till sin förra behandlare. Det tar tid. Många har en skadad tillit i sitt liv överhuvudtaget, säger en anställd på kliniken. 

– Patienter tycker att det är väldigt jobbigt att behöva berätta allt de sagt igen, från början. Handlar det om trauma blir det ännu svårare. Har man till slut vågat öppna upp och berätta om övergrepp och dylikt, då blir det jobbigt att börja om. 

Personalen berättar att det finns flera risker med att som patient få sin behandling avbruten. Många med ångestdiagnoser och andra besvär väljer att isolera sig, istället för att etablera sociala kontakter vilka uppmuntras i terapi. 

– Risken är att man inte får den behandling man behöver. 

– Vi har två psykologer kvar av sex. Vi har tappat två överläkare. Vi träffar patienter som är helt förstörda för att deras kontakt med vården omkullkastats.

Vidare finns risken att sjukskrivningar avslås på grund av långa vårdtider och brist på framsteg, där patienter på grund av fördröjningar hamnar ännu längre från arbetsmarknaden än tidigare. 

– Försäkringskassan är hårdare numera. De avslår fler sjukskrivningar, säger en anställd på kliniken.

Samtidigt befarar personalen att flera behandlingsmetoder riskerar att försvinna, då kompetensen är svårfunnen och många väljer att tacka nej till anställningar på grund av klinikens dåliga rykte vad gäller arbetsmiljö. 

– Vi är jätteoroliga. När personalgruppen minskar är risken att det inte kommer att gå att erbjuda vissa behandlingar, säger en anställd. 

– Jag tror det kommer att bli värre. Vi är rädda att det brakar ihop fullständigt, säger en annan.

– Vi har inte hunnit se alla effekter av det här. Det kommer att bli mer och mer. Jag vet inte hur det ska gå, säger ytterligare en anställd. 

Stabschefen Ulf Bergman har inte fått någon information om att behandlingar riskerar att försvinna, och berättar att målsättningen är att Piteå ska ha ett mångsidigt psykiatriskt behandlingsutbud. 

– Det är till nackdel om det blir så att man drar bort behandlingar på grund av personalbrist. Om en sådan risk finns måste man jobba för att försöka återrekrytera, och lösa problemet på andra sätt. Det finns också möjligheter att ta in resurser utifrån, om det gäller specialbehandlingar som annars inte kan bedrivas. Det sker till viss del redan i dag, säger Ulf Bergman.

– Målsättningen är att ha en så komplett klinik som möjligt. Om en behandlingsmetod ska tas bort ska det vara för att man gjort en bedömning på nationell nivå att behandlingen inte har effekt, eller att det finns något annat som är bättre. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!