Tappade ersättning för engagemanget i Helping hands

I slutet av maj förlorade småbarnsmamman Sandra Nordin en fjärdedel av sin sjukersättning. Orsaken? Försäkringskassans utredare anser att hon lägger mer tid på den ideella organisationen Helping hands än den timme om dagen hon har rätt till.

Sandra Nordin beskriver beskedet om att hon blivit anmäld som chockartat. "Det kändes som att bli skjuten i ryggen. Det är obehagligt att någon vill en så illa. Jag kunde faktiskt aldrig drömma om att det skulle bli så här."

Sandra Nordin beskriver beskedet om att hon blivit anmäld som chockartat. "Det kändes som att bli skjuten i ryggen. Det är obehagligt att någon vill en så illa. Jag kunde faktiskt aldrig drömma om att det skulle bli så här."

Foto: Mari Gustafsson

Piteå2021-06-12 09:00

Sandra Nordin, 31, är mamma till två barn på 2 och 9 år. Hon lider av diagnosen EDS, en multisystemåkomma som förknippas med smärta och värk. Hon har haft ett flertal blodproppar, har hjärtproblem och en whiplash-skada, bland annat.

Under några års tid levde hon som utförsäkrad, men när hon fyllde 30 år för ett år sedan beviljades hon sjukersättning. Det innebar att hon fick ut cirka 7 500 efter skatt varje månad.

– Varje månad behöver jag mediciner, sjukvård, sjukgymnastik och jag behöver gå till en naprapat – men inget av det kan jag göra. På grund av min sjukdom rasar mina tänder, jag har inte råd att laga dem så jag har fått dra ut dem en efter en. Men inkomsten har gjort att jag haft råd att betala hyran och det har varit en stor trygghet, säger Sandra Nordin och påpekar att hon mycket hellre varit frisk och kunnat jobba.

undefined
På köksbordet ligger utskrivna A4-ark från Försäkringskassan. Här finns bland annat alla Facebookinlägg från Helping hands.

För att stötta andra i liknande situationer startade hon Helping hands Norrbotten, som hjälper familjer med presentkort på mat, begagnade kläder och julklappar och födelsedagspresenter till barn.

I april i år blev Sandra Nordin uppringd av en utredare på Försäkringskassan, som berättade att de fått in en anonym anmälan i december ifjol.

– Jag har rätt att göra något en timme om dagen, men utredningen har kommit fram till att jag lägger mer tid än så på Helping hands. Även om det var jag som startade organisationen är det ett trettiotal personer som hjälps åt. Det finns inte en chans att jag skulle orka jobba en timme varje dag.

undefined
"Vissa säger till mig att sånt här inte händer i Sverige, men se bara på mig. Det händer hela tiden och jag vägrar vara tyst om det."

Sandra Nordin uppger att hon sköter det mesta via telefonen när hon orkar och att det är andra som tar hand om det praktiska med att exempelvis köra ut kläder.

– Jag har den kroniska sjukdomen EDS med svåra smärtor varje dag, att hjälpa andra utsatta i den mån jag orkar är det som gett mig en livsgnista. Vad är meningen? Att jag ska ligga och stirra in i vägen? Inget känns kul längre och det här drabbar inte bara mig. Jag kan leta efter mat i soporna om jag måste, men det drabbar också mina barn. Personen som anmält mig får gärna komma och berätta för mina barn att det inte blir så mycket glass i sommar, säger hon.
 

undefined
Korsetten är ett hjälpmedel som krävs för Sandra Nordin.

På köksbordet ligger en bunt papper. Där är alla inlägg från Helping hands Facebookkonto utskriva av utredaren, tillsammas med artiklar där Sandra Nordin medverkat. 

– Utredningen påstår bland annat att jag tvättar åt andra och att jag har en lokal där jag sorterar och packar begagnade kläder. Med en inkomst på drygt 7 000 kronor i månaden undrar jag hur jag skulle ha råd med en lokal. Det värsta är att det är jag som ska bevisa att jag inte har en lokal. Hur ska jag kunna göra det?

Sandra Nordin beskriver beskedet om att hon blivit anmäld som chockartat.

– Det kändes som att bli skjuten i ryggen. Det är obehagligt att någon vill en så illa. Jag kunde faktiskt aldrig drömma om att det skulle bli så här. Samtidigt ångrar jag ingenting. Har jag kunnat vara med och hjälpa en enda person är det värt det. För ett tag sedan var en liten kille här och hämtade en tårta till sin födelsedag som någon fixat. När jag tänker på glädjetårarna i hans ögon så landar jag ändå i att det har varit värt det. Även om jag förlorar allt jag har. 

undefined
"Inkomsten har gjort att jag haft råd att betala hyran och det har varit en stor trygghet", säger Sandra Nordin och påpekar att hon mycket hellre varit frisk och kunnat jobba.

En månad efter samtalet från Försäkringskassan fick Sandra Nordin ett interimistiskt beslut. Med omedelbar verkan förlorade hon en fjärdedel av sin sjukersättning.

– Och nu ska det utredas om jag ens har rätt till de andra tre fjärdedelarna. Jag är orolig att bli återbetalningsskyldig. Jag har ingen aning och med min inkomst finns det inte på kartan att jag kan anlita en advokat.

Vad är det bästa som skulle kunna hända just nu?

– Att ett företag anställer mig som en good will-grej på 25 procent och att jag under den tiden fick göra det jag orkar med Helping hands. Jag skulle inte kunna jobba de timmarna, men det skulle hjälpa mig oerhört ekonomiskt. Jag har inte energi att bråka. Det gör så ont att man försöker göra något bra och så får man det här tillbaka.

Sandra Nordin är öppen med sin situation.

– Inte för att folk ska tycka synd om mig utan för att jag vill att folk ska veta hur det kan gå till. Vissa säger till mig att sånt här inte händer i Sverige, men se bara på mig. Det händer hela tiden och jag vägrar vara tyst om det.

I december 2020 prisades Helping hands för sina insatser. (Arkivbild)
I december 2020 prisades Helping hands för sina insatser. (Arkivbild)
EDS

EDS, Ehlers-Danlos syndrom myntades 1901 och är uppkallat efter två hudläkare.

EDS är ett samlingsnamn för en grupp ärftliga tillstånd som karaktäriseras av att bindväven har en förändrad struktur.

EDS betraktas som en multisystemåkomma där yttringar kan uppstå på många olika ställen i kroppen. Omfattning och svårighetsgrad varierar från fall till fall. Det är förknippat med smärta och värk. Både kronisk och akut smärta förekommer, samsjuklighet är vanligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!