"Folk kan skriva ganska taskiga saker"

Hur vanligt är det att man får taskiga kommentarer i sociala medier? Och skulle du lägga ut ditt mobilnummer på nätet? Barnsidan har kollat in en ny studie om barn och sociala medier. Vi träffade Agnes, Olivia, Nemo och Hugo för att höra vad de säger om saken.

Agnes Lidström, Hugo Bergström, Nemo Åström Fredriksson och Olivia Karlsson Darehed är överens om att föräldrar ofta klagar på att de sitter mycket vid skärmen, men att de själva är ganska bra på att sitta framför tv:n och scrolla på mobilen.

Agnes Lidström, Hugo Bergström, Nemo Åström Fredriksson och Olivia Karlsson Darehed är överens om att föräldrar ofta klagar på att de sitter mycket vid skärmen, men att de själva är ganska bra på att sitta framför tv:n och scrolla på mobilen.

Foto: Mari Gustafsson

Piteå kommun2019-12-01 06:00

Studien "Ungar och medier" visar att 9-12-åringars användning av sociala medier har ökat rätt mycket de senaste åren. Därför bestämde vi på Barnsidan oss för att träffa ett gäng i den åldern för att snacka lite om sociala medier och livet med mobilen.

Agnes Lidström, Olivia Karlsson Darehed, Nemo Åström Fredriksson och Hugo Bergström går på Norrmalmskolan och är mellan 10 och 12 år.

Vi börjar tvärtom. När väljer ni en bok i stället för telefonen?

– När mamma tycker att jag ska läsa i stället för att se tv. Efter skolan ser jag nästan alltid på mobilen, jag kan bli trött på det – fast det är svårt att sluta. Men jag brukar läsa en bok när jag badar badkar, säger Agnes.

– Vi har en del böcker hemma, så jag brukar läsa. Jag gillar "Hungerspelen", till exempel. När jag slappar i sängen gillar jag att kolla på Youtube och ibland brukar jag rita, säger Olivia.

Nemo säger att han tycker om sin dator lite för mycket.

– Det finns så mycket roliga spel. Jag gillar att lyssna på någon som spelar på Youtube samtidigt som jag själv spelar. Men läser i en bok gör jag en gång om dagen, säger han.

Eftersom unga hänger så mycket på nätet är det större risk att man råkar ut för otrevliga grejer. Det kan vara att någon skriver taskiga saker, hotar en eller lägger ut bilder på en som man inte vill.

– Jag har varit med om att folk skriver att jag är dryg och ful. Då brukar jag svara "Har du tittat dig i spegeln?", säger Olivia.

Hugo berättar att en person skrev taskiga saker till honom på Snapchat.

– Då pratade jag med mina föräldrar, det tycker jag att man ska göra för då kan de hjälpa en.

Agnes har också fått en del taskiga kommentarer.

– Folk kan vara ganska bra på att tycka till, men jag försöker att inte bry mig.

Undersökningen visar också att man i de flesta familjer inte blir speciellt osams om vad man gör på nätet, utan att det mer handlar om hur mycket tid man lägger på det.

– Mina föräldrar kan tycka att personer jag följer på Youtube svär för mycket, så de kan ha synpunkter på innehållet, säger Nemo.

Alla fyra pratar om att föräldrar ofta klagar på att de sitter mycket vid skärmen, men att de själva är ganska bra på att sitta framför tv:n och scrolla på mobilen.

Om ni listar vad ni använder för appar, vilka blir det?

– Tiktok, Youtube och Netflix, säger Agnes snabbt.

– Mest Youtube, jag brukar kolla på folk som ritar och gör animationer, säger Olivia.

Nemo räknar upp Youtube och Snapchat medan Hugos topp tre är Tiktok, Youtube och spelet Hungry shark.

När vi pratar om vad de skulle kunna lägga ut i sociala medier är de ganska överens.

De flesta kan lägga ut bilder på sig själva. De kan skriva vilken skola de går på, men skulle inte skriva sin adress eller sitt telefonnummer så att alla kan se.

Agnes Lidström, Olivia Karlsson Darehed, Hugo Bergström och Nemo Åström Fredriksson har varit med om att andra skrivit taskiga saker på nätet.
Agnes Lidström, Olivia Karlsson Darehed, Hugo Bergström och Nemo Åström Fredriksson har varit med om att andra skrivit taskiga saker på nätet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om