Ett socialdemokratiskt dilemma

"Vad vilja socialdemokraterna" frågade August Palm 1881. En fråga som många ställer även 2019.

Arkivbild

Arkivbild

Foto: Jens Ökvist

Sverige2019-11-07 20:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

August Palm visste nog "vad vilja socialdemokraterna" 1881, men frågan är om dagens socialdemokrater har hamnat vilse. Det anser i vart fall Carl Tham i ett debattinlägg i Aftonbladet.
Det tidigare statsrådet riktar svidande kritik mot socialdemokraternas beslut att till varje pris behålla regeringsmakten. Priset blev det så kallade Januariavtalet och därmed en i många stycken nyliberal politik. Han hävdar också att de ekonomiska dogmer som dagens socialdemokrati styrs av förhindrar en långsiktig investeringspolitik, nödvändiga skattehöjningar och en förstärkning av välfärden.
"Den socialdemokratiska regeringen dinglar som en marionett i de egna dogmernas, den borgerliga majoritetens och Januariavtalets trådar" skriver Carl Tham.

För hur var det sossarna resonerade? Genom att ta regeringsansvar och ingå pakt med C och L så skulle SD hållas borta från grytorna. Den senaste tidens opinionssiffror talar ett annat språk. SD växer och det är fullt möjligt att det blir största parti i nästa riskdagsval.
"Jag kan bara se en möjlighet: riv sönder garnen, bryt upp detta ovärdiga och meningslösa regerande, förändra och förnya partiets politik och ledning" avslutar Carl Tham sitt inlägg.

Han är inte ensam om den interna kritiken. På gräsrotsnivå är många socialdemokrater besvikna och uppgivna. Eller som Göran Greider skriver:
"Äldre veteraner i arbetarrörelsen är förtvivlade över att partiet tappat sin ideologiska kompass och unga radikalt lagda människor tycker sig ha noll att hämta hos socialdemokratin."

Greider menar att "En doktrinär marknadsliberalism har sänt en chockvåg genom folkmassorna när välfärden rullats tillbaka, den sociala tryggheten urholkats och politikerna frivilligt lämnat över allt mer makt till marknaden".
Det tragiska är att SD, men även andra politiker på allvar letar (eller låtsas leta) syndabockar på fel ställen. Allt är invandrarnas fel, typ, men i själva verket är problemet den ojämna fördelningen av samhällets rikedomar och därmed växande klyftor. För Sverige är ett rikt land, men en alldeles för stor del av kakan hamnar i fåtalets fickor.

Men det verkar finns en kampvilja i partiet. Reformisterna har samlat över 2000 medlemmar och är idag partiets största S-förening. Reformisterna vill vrida partiet till vänster och får stöd av Göran Greider. 
"Jag uppmanar alla som är förbannade på socialdemokratins långa högergir att gå med i reformisterna. Det kan vara sista striden."