Brexit har stulit fokus frÄn EU-politiken

Tjugofem Är i EU har lett till en lÀgre EU-skepsis och en stÀrkt gemenskap i unionen.

Storbritanniens premiÀrminister Boris Johnson som varit i fokus under Brexit-förhandlingarna.

Storbritanniens premiÀrminister Boris Johnson som varit i fokus under Brexit-förhandlingarna.

Foto: Frank Augstein

Ledare2019-11-14 05:00
Detta Àr en ledare. PiteÄ-Tidningens ledarsida Àr oberoende socialdemokratisk.

För tjugofem Ă„r sedan beslutades om svenskt medlemsskap i Europeiska unionen. DĂ„ var den gemenskap vi numera ingĂ„r i lĂ„ngt ifrĂ„n sjĂ€lvklart. Men idag Ă€r det fĂ„ som ifrĂ„gasĂ€tter varför vi Ă€r medlemsland i EU, och de som gör det kan bara fĂ„ titta pĂ„ senaste tjugofem Ă„ren som facit. 

Den generation som Àr födda i slutet av förra millenniet har vuxit upp som EU-medborgare och tar till stor del de rÀttigheter som medföljer för givet. Fri rörlighet har inneburit att mÄnga unga svenskar kunnat resa, studera, och jobba nÀstan var som helst pÄ kontinenten. Omfördelningen inom EU har gett oss i norra Sverige möjlighet att satsa pÄ de industrier och nÀringar vi Àr bÀst pÄ, och gett oss förutsÀttningar för att bygga upp en starkare infrastruktur kring dem.

EU-motstĂ„ndet har allt mer börjat ses som en omodern och kaotisk historia. NĂ€r britterna röstade för ett uttrĂ€de ur unionen sommaren 2016 blev det en mindre diskussion Ă€ven i andra lĂ€nder om uttrĂ€de. Storbritannien har dock blivit exempel pĂ„ just hur struligt och dĂ„ligt det kan gĂ„ nĂ€r ett land kommer pĂ„ att de hellre stĂ„r pĂ„ egna ben Ă€n ingĂ„r i en gemenskap. De vill ha russinen ur kakan, och Ă€nnu har inte ett Brexitavtal landat helt. Nu stĂ„r landet inför ytterligare ett nyval och resten av lĂ€nderna stĂ„r mest och tittar pĂ„ och suckar. 

I Sverige har uttrÀdesfrÄgan i princip dött. De partier som förr var för ett EU-uttrÀde var VÀnsterpartiet och Sverigedemokraterna, men Àven de har Àndrat sig och pratar mer i luddiga termer om att EU bör ha mindre inflytande. Vilket man kan ha Äsikter om, men det Àr ju desto mer intressant att prata om vad som faktiskt sker i EU, ifall man vill pÄverka dess pÄverkan sÄ att sÀga.

Det Brexit har gjort, förutom att statuera exempel för andra lĂ€nder, Ă€r tyvĂ€rr ocksĂ„ att det helt tagit fokus ifrĂ„n EU-politiken. Även parlamentet och kommissionen har stĂ„tt och stampat för att veta hur britterna kommer att göra, samtidigt som arbetet i EU inte kan pausas. 

Efter ett europaparlamentsval Àr det naturligt att rapporteringen om EU-politiken lite grann avstannar. I vÄras lÄg stort fokus pÄ de frÄgorna, men sedan valet har fokus i EU-rapporteringen framför allt handlat om Brexit. De svenska europaparlamentarikerna behöver granskas i sitt dagliga arbete, för att unionen ska kunna fortsÀtta vara den öppna gemenskap och starka arbetsmarknad som samarbetet hittills inneburit. Annars kan uttrÀdesfrÄgan blomma upp igen, om inte folk förstÄr vad som sker i EU.