För 100 år sedan

En beklaglig eldsvåda inträffade hos jordägaren Fr. Albin Eriksson i Stensjökullen, Blåsmark. Eriksson själv var vid tillfället borta i arbete på Lövholmen och endast hans hustru och två minderåriga barn samt en i gården inackorderad yngling voro hemma. Alla hade gått till vila, ynglingen låg på vinden och de övriga i kökskammaren. Hustrun vaknade vid att det sprakade och såg att eld och rök trängde ut från köket. Det var ingen tid att förlora. De innevarande måste genast ta sig ut ur det brinnande huset utan att de ens hunnit bli full påklädda och ännu mindre var det möjligt att bärga något. Ynglingen praktiserade sig ned från vinden och begav sig till grannarna för att skaffa hjälp. Men det var redan för sent. Huset, som var brädfordrat och för övrigt väl underhållet, brann ned med inventarier, möbler och allt. Det brunna var försäkrat förr endast omkring 1,200 kr. vilket utgör endast ungefär en sjättedel av dess nuvarande värde. Ägaren gör alltså en ytterst kännbar förlust, och det är av nöden att den välvilliga allmänheten träder hjälpande emellan. Hur elden uppstått är ej känt. Såväl eldstäder som rökgångar voro så gott som nya och ansågs säkra och på kvällen hade det endast eldats obetydligt i järnspisen i köket. Man gissar på att kortslutning i den elektriska ledningen varit orsaken.

För 75 år sedan

K.I. Nilsson, Hortlax, har beviljats patent å pennhållare för timmerkritor och på anordning vid timmerkrokar.

För 50 år sedan

Den 1 november skall den nya Bergsviksbron över Piteälven tas i bruk. Den gamla bron skall rivas.

För 25 år sedan

Tillsammans är de 445 år gamla och är i vanligt fall utspridda i Sverige, från Köpingsvik på Öland till Kalix i norr. Under några dagar sammanstrålar de i Arvidsjaur för att umgås och ha trevligt tillsammans. Det handlar om Anita Rehnberg, känd matmamma med lappländsk mattradition som specialitet och hennes sex systrar.

–Tänk om Länkarna ändå funnits i Arjeplog tidigare. Då hade jag säkert varit nykter i 20 år istället för 10 som nu. Gerhard Burman i Arjeplog är mycket glad över att Fria Sällskapet Länkarna i Arjeplog 10-årsjubilerar.