Bror döms för fylleslag mot bror

Det var under en bilträff i augusti 2017 som de båda bröderna råkade i luven på varandra. De var dock för berusade för att själva komma händelsen ihåg vad de bråkat om.

Villkorlig dom med samhällstjänst och ett rejält skadestånd blev påföljden för misshandeln på bilträffen.

Villkorlig dom med samhällstjänst och ett rejält skadestånd blev påföljden för misshandeln på bilträffen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Älvsbyns kommun2019-10-04 17:00

De båda bröderna hade rest tillsammans till en bilträff i Umeå när de av okänd anledning ilsknade till ordentligt på varandra. När de möttes i Luleå tingsrätt var det ingen av dem som kunde beskriva hur bråket gick till eller vad som orsakat det då de varit för berusade när det hände. 

Enligt vittnesuppgifter mynnade bråket ut i handgemäng och den ena brodern slog flera slag i ansiktet på den andre brodern som då ramlade och slog huvudet i marken så att han blev medvetslös. Han hjälpte sen sin avsvimmade bror genom att påkalla hjälp från vittnet och sedan lägga honom i framåtstupa sidoläge i väntan på att ambulans skulle komma och ta hand om honom.

Den misshandlade mannen fick ordentliga skador i ansiktet, framför allt i ögonen. Till följd av slagen och fallet har han varit sjukskriven under ett år och kan inte fortsätta att försörja sig som chaufför.

Den åtalade brodern har erkänt handlingen som enligt rätten är att bedöma som misshandel och döms som skyldig för det. Mannen har också erkänd handlingen. Tingsrätten beaktar att brodern agerat för att minska skadorna som uppstått, men bedömer att straffvärdet för våldet är två månaders fängelse. 

Brodern lever emellertid under ordnade förhållanden och är i det närmaste ostraffad, vilket gör honom lämplig för samhällstjänst. Straffet blir därmed 75 timmars samhällstjänst och villkorlig dom. Han ska också betala skadestånd till sin bror på 115 760 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!