Cykelbanan invigdes på bilfria dagen

Över hundra personer kom till öppnandet av den efterlängtade gång- och cykelvägen som går från Altuna nästan hela vägen till Kanis.

Över 100 personer kom för att få sig lite fika och delta i  tipspromenaden.

Över 100 personer kom för att få sig lite fika och delta i tipspromenaden.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyns kommun2019-09-22 16:30

En sådan GC-väg har varit efterfrågad under en längre tid. Det är populärt att promenera och cykla efter industrileden mellan Altuna och Kanis, men som namnet antyder är det inte direkt trafiksäkert. Vägen trafikeras av tunga långtradare och är dåligt belyst. Så det var till mångas stora glädje när kommunalrådet Tomas Egmark äntligen kunde förklara den som öppnad.

– Vi vet att det är väldigt många som har efterfrågat det här. Utan hjälp av Trafikverket som finansierat 50/50 med kommunen så hade det antagligen inte blivit av, säger Tomas Egmark.

Cykelvägen blev i slutändan mycket längre än man först hade tänkt sig. Trafikverkets delfinansiering skulle räcka till 800 meter asfalterad väg. I slutändan blev det 1300 meter asfalterad väg och 900 meter grusväg. Den oasfalterade delen kommer att fortsätta vara det då marken är för mjuk för att asfalteras på ett bra sätt.

– Vi har kunnat arbeta smart och återanvända mycket material. I och med det omfattande va-arbetet vi håller på med i Älvsbyn så har vi kunnat använda det vi grävt upp till cykelvägen och även till de nya industritomterna som vi håller på att bygga, säger Jan Sipola, vd för Älvsbyns energi.

Många av dagens deltagare hoppas så klart på att vinna den elcykel som kommer att lottas ut bland de som deltagit i den tipspromenad som också ordnades.

– Det är faktiskt entreprenören som byggt vägen som skänkt den till oss. Vi kommer annonsera alla prisvinnare i tidningarna, säger Sipola.

Kommunalråd Tomas Egmark klippte bandet bredvid Älvsbyns energis vd Jan Sippola.
Kommunalråd Tomas Egmark klippte bandet bredvid Älvsbyns energis vd Jan Sippola.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!