Snart 20 år vid stekbordet på grillen

Efter nästan 20 år vid stekbordet är Matilda Eklund fortfarande lika peppad på att utveckla och innovera sin grill.

Det är amerikainspirerat som gäller för Matilda som följer allt hamburgerrelaterat hon kan på instagram och youtube för att få nya idéer till restaurangen.

Det är amerikainspirerat som gäller för Matilda som följer allt hamburgerrelaterat hon kan på instagram och youtube för att få nya idéer till restaurangen.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyns kommun2019-11-14 11:44

Den 16 april 2000 slog hon upp dörrarna för första gången. För några veckor sedan prisades hon som årets småföretagare på näringslivsgalan och berättade genom tårarna om hur hon älskar sin lilla grill. 

– Jag har alltid jobbat på olika restauranger sen jag var liten. Drömmen var alltid att ha en egen restaurang. När jag flyttade hem igen från Arvidsjaur så verkade det som att grillen skulle stängas och då pratade jag ihop mig med en kompis om att vi skulle kunna driva den, säger Eklund.

Sedan dess har Matilda flippat burgare och säkrat traditionen för många fotbolls- och hockeyspelare. Älvsbybor har ätit på grillen efter träningen i flera generationer.

– Man ser ju bara alla som flyttat härifrån som är på besök i Älvsbyn, då är det här första stoppet de gör. Det är jättemånga som kommer utifrån och minns oss från när de var små. De berättar om hur de alltid köpte strips när de varit och simmat. Det är riktigt kul att höra.

Det har varit både hårdare och enklare tider på grillen de senaste 20 åren, men om det är något som ger Matilda en nytändning så är det att innovera och utveckla restaurangen. Därför är det viktigt att alltid sträva efter någonting nytt vare sig det gäller inredning eller smakupplevelser. Sedan cirka ett och ett halvt år sedan är grillen väldigt inspirerad av ett klassiskt amerikanskt diner.

– Det blev som en ny arbetsplats för mig efter vi byggde om. Tänket är annorlunda och alla i personalen blir taggade. Vi sitter ofta på onsdagkvällar och provsmakar nya saker och åker på matmässor. Sen söker jag väldigt mycket inspiration från bilder på olika diners som jag hittar på internet, säger Matilda Eklund.

Vad blir nästa grej?

– I februari, om vi hinner tills dess, så ska vi byta golv och sätta in en ny finare bardisk. Det känns jättekul att göra i samband med 20-årsjubileumet, säger Eklund. 

Hon noterar att folk oftare äter ute i dag och att gästerna är mer villiga att prova på någonting nytt. Det har blivit hippt att experimentera med hamburgare.

– För 20 år sedan så åt man mest bara sitt skrovmål. Nu har varje krog sin signaturburgare. Folk har blivit mer intresserade av mat.

Viktigaste frågan då. När kommer steakmålet tillbaka?

– Haha! Jag får ofta frågor om det trots att det måste vara femton år sedan. Jag är fortfarande på Scan att de ska börja tillverka steaken igen. Vafan, det är dags nu, säger jag. Folk skulle bli som tokiga. Så det är högst upp på min önskelista!

Den rosa kylen matchar cadillacbakdelen vid kryddhyllan. "Helst hade jag haft en hel bil här inne om det fanns pengar och plats", säger Matilda Eklund.
Den rosa kylen matchar cadillacbakdelen vid kryddhyllan. "Helst hade jag haft en hel bil här inne om det fanns pengar och plats", säger Matilda Eklund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!