Tajt i budgeten när 11,5 miljoner ska sparas

Kommunstyrelsen hade spenderarbyxorna på sig när de tog beslut om badhus och sporthall. Till verksamheternas budget var det en helt annan visa.

Kommunstyrelsen skickade vidare budgeten till kommunfullmäktige med 11,5 miljoner i tänkta besparingar.

Kommunstyrelsen skickade vidare budgeten till kommunfullmäktige med 11,5 miljoner i tänkta besparingar.

Foto: Therese Hedman

Älvsbyns kommun2019-10-01 17:05

Budgetberedningens budget som antogs innebär besparingar i verksamheterna på elva och en halv miljon. Centerpartiet la ett eget ännu stramare budgetförslag där man skulle spara 22 miljoner, men budgetberedningens förslag var det som antogs.

– Vi räknar alla på siffrorna från systemet Kolada. Skillnaden är att vi tar det som fingervisningar och Centerpartiet som absolut fakta. Sanningen kanske ligger någonstans mitt emellan, säger Tomas Egmark.

Särskilt boende, hemtjänst och hälso- och sjukvård står för en stor del av besparingarna då de får 2,7 miljoner kronor mindre att röra sig med. Det pågår en genomlysning av verksamheten och hur stor del av besparingarna som landar på vilken del vet man först när den är klar.

– Det är jobbigt att spara, särskilt för verksamheterna som redan nu går på knäna. Det är likadant i alla glesbygdskommuner i Sverige, säger Tomas Egmark.

Förskola och grundskola ska spara en halv miljon var, och gymnasieskolan en miljon. Vidare ska fastigheter, parker och fritidsanläggningar spara tre miljoner. Personlig assistans får en miljon mindre och omsorg om funktionshindrade ska spara en halv miljon.

Samtidigt redovisades delårsrapporten där prognosen var ungefär densamma som i våras. Avvikelseprognosen är på 13,8 miljoner för i år. Där är det stöd till individ och familj och även sjukvårdens kostnar som drar iväg. 

– Vi vårdar äldre och sjukare personer som bor hemma längre. Det är tekniska hjälpmedel dem och rekrytering av sjuksköterska som har varit dyrt i år, säger Egmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!