Varsel i väntan på förvaltningsrätten

Älvsby taxi har förlorat upphandlingarna om färdtjänst och sjukresor två gånger i år. I väntan på svar om det ska tas om en gång till har man varslat personal.

Älvsby taxi väntar på svar på sin överklagan av sjukresorna och färdtjänsten. Får de inte upphandlingarna kommer flera ur personalen att få gå.

Älvsby taxi väntar på svar på sin överklagan av sjukresorna och färdtjänsten. Får de inte upphandlingarna kommer flera ur personalen att få gå.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyns kommun2019-11-13 13:00

Vid första upphandlingen i våras gick färdtjänst och sjukresor till Boden taxi. Kritiken mot hela upphandlingen var stark från både Älvsby taxi och Piteå taxi (som förlorat sjukresorna i Piteå). Både företagen överklagade beslutet till förvaltningsrätten. 

Regionala kollektivmyndigheten, RKM, hade glömt att ta med den maximala volymen för antalet resor under anbudstiden.

RKM valde att göra en ny upphandling istället för att få det prövat av förvaltningsrätten. Piteå vann då tillbaka sin upphandling för sjukresorna. Men de vann också även Älvsbyns sjukresor och färdtjänst. 

Älvsby taxis anbud förkastades och man vet inte riktigt varför. Därför överklagades även den upphandlingen.

– Det är fortfarande i förvaltningsrätten, men vi har inte hört någonting därifrån än så vi väntar alla på vad det blir för utfall av det, säger David Lindström, vd.

Har ni fått någon förklaring på varför anbudet förkastades?

– Nej inte det. Det är väl det som det ska tvistas om i rätten, säger David Lindström.

Upphandlingarna står för en ganska stor del av Älvsby taxis verksamhet. I väntan på ett beslut från förvaltningsrätten hänger stora delar av personalen löst inför nästa år.

– Vi har varit tvungna att varsla personalen i förväg. Det måste vi göra när vi inte vet vad förvaltningsrätten kommer att säga, säger David Lindström. 

Vad händer nu?

– Vi väntar och ser. I övrigt har vi inga mer kommentarer innan det här är klart, säger David Lindström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!