Nattlig brand i flerfamiljshus i Älvsbyn

En brand startade i en lägenhet i ett flerfamiljshus på kyrkostigen i centrala Älvsbyn på söndagkvällen. När räddningstjänsten anlände var det kraftig rökutveckling på platsen.

Räddningstjänsten hade lämnat platsen på måndagmorgonen. Rökutvecklingen har lämnat avtryck på fasaden.

Räddningstjänsten hade lämnat platsen på måndagmorgonen. Rökutvecklingen har lämnat avtryck på fasaden.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyns kommun2019-10-27 23:03

Larmet om branden inkom klockan 22.48 till SOS alarm. Branden var på andra våningen och brandmännen fick använda sig av rökdykare för att hitta brandhärden.

– Det brinner i en lägenhet och rökutvecklingen är kraftig. Vi har gått in med rökdykare, men vi kan inte säga i nuläget hur omfattande branden är. Vi har fått information om att alla i huset har lyckats ta sig ut i alla fall, berättade Daniel Granberg, räddningschef i beredskap på Piteå räddningstjänst.

Efter klockan tolv var branden släckt. Det hade brunnit i anslutning till en vägg i lägenheten. Men det var oklart vad branden berodde på. Ett antal personer befann sig i lägenheten när branden startade, men alla lyckades ta sig ut ur huset. Enligt räddningstjänsten har några av de boende fått i sig brandrök, men fått hjälp på plats av sjukvård. 

Räddningstjänsten stannade kvar på platsen ett tag för att kontrollera att branden inte spridit sig någonstans och ventilera ut röken.

Under måndagmorgonen var det lugnt på platsen. Det som skvallrar om att det brunnit i huset är sot runt ett av fönstren och lukten av brandrök. Dörren till trapphuset står vidöppen för att få ut det sista av röken.

– Röken har spridit sig till oss i grannlägenheterna. Men vi fortsätter vädra ut så gott det går. Det kommer väl någon i dag för att reda ut var branden startat tror jag, säger en granne.

En halvsmält högtalare ligger i snön utanför lägenheten.
En halvsmält högtalare ligger i snön utanför lägenheten.
Karta: Kyrkostigen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!