Arjeplog får nytt naturreservat

Länsstyrelsen har bildat sju nya och utvidgat tre befintliga naturreservat i länet. Skarjak i Arjeplog är ett av de nya.

Skarjak i Arjeplog har blivit nytt naturreservat. (Arkivbild)

Skarjak i Arjeplog har blivit nytt naturreservat. (Arkivbild)

Foto: Björn Mildh

Arjeplogs kommun2019-11-26 21:11

Naturreservat bildas för att bevara värdefull natur och bidra till en hållbar utveckling. "Reservaten är också en tillgång för friluftslivet. Urgamla skogar, myllrande våtmarker och spännande raviner får nu ett skydd och många av dess sällsynta och hotade invånare får en fristad", skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Skarjak i Arjeplog blir ett nytt naturreservat. I Skarjak finns tallar som växt upp under 1500-talet. På berget Kraja har de uthärdat vädrets makter under hundratals år. Här kan besökaren få uppleva något så ovanligt som genuin urskog. 

Piatis, Kuoukaravinerna och Vuojatnjarka i Jokkmokk samt Klusåberget i Boden är fyra av de nya medlemmarna i reservatsfamiljen. Piatis är sandhedarnas reservat. I Kuoukaravinerna i Jokkmokk finns landskap, där många sällsynta lavar trivs. Vuojatnjarka söder om sjön Karats har skog som är i princip orörd av människan. Klusåberget är en del av det stora området i Bodträskfors som brann 2006.

Teunok i Jokkmokks kommun innehåller mycket gammal skog, där även de döda träden som står och ligger kvar i området är viktiga för den biologiska mångfalden. Förutom sällsynta svedsvampar finns här även lavskrika, lappmes och tjäder.

De nya och utvidgade områdena:

Klusåberget, Boden

Abborrtjärnbergshuvudet, Boden

Kuoukaravinerna, Jokkmokk

Vuojatnjarka, Jokkmokk

Piatis, Jokkmokk

Teunok, Jokkmokk

Skarjak, Arjeplog

Bröstsockerkläppen, Boden (utvidgning)

Tuomikursun, Pajala (utvidgning)

Tervajoki, Pajala (utvidgning)

En tjärn i naturreservatet Teunok i Jokkmokk.
En tjärn i naturreservatet Teunok i Jokkmokk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!