Kraftsamling mot cannabisanvändandet

Polisen kraftsamlar med riktade insatser mot cannabisanvändandet Arjeplog efter avslöjandet om gymnasieelevers positiva drogtest.

Flera elever vid Gymnasieskolan i Arjeplog, Hornavanskolan, visade positiva testresultat av cannabis.(Arkivfoto)

Flera elever vid Gymnasieskolan i Arjeplog, Hornavanskolan, visade positiva testresultat av cannabis.(Arkivfoto)

Foto: Sofie Abrahamsson

Arjeplogs kommun2019-10-02 17:00

Häromdagen avslöjades att sex elever vid Hornavanskolan i Arjeplog testat positivt av THC, det aktiva ämnet i cannabis. Eleverna går det riksrekryterande fordonsprogrammet och vissa bor på elevhemmet Stugan.

Totalt har skolan, med hjälp av hälsocentralen, testat knappt en fjärdedel av skolans totalt 80 elever, 19 stycken, och det resulterade i att sex tester var positiva.

För elever som bor vid elevhemmet innebär det att de blir vräkta.

– Om eleven tillsammans med vårdnadshavare väljer att gå kvar i skolan måste nytt boende hittas. Det är inte första gången elever tvingas flytta från elevhemmet. Nästan varje läsår händer det något och förra året fick två flytta på grund av alkholanvändning. Det är första gången vi upptäcker cannabisanvändande, säger Fredrik Westerlund, utbildnings- och kulturchef i Arjeplog.

Upptäckten har fått polisen att prioritera det drogförebygganade arbetet.

– Vi kommer att lägga om våra arbetspass och jobba mer riktat mot narkotika då problemet är större än vi trott. Vi kommer att vara extra uppmärksamma när det gäller att hitta missbrukare. Men främst ska vi arbeta förebyggande för att stävja intresset. Problemet är den liberala synen på narkotika och för att komma till rätta med det behöver vi även föräldrarnas hjälp, säger Tina Hallin, polis i Arjeplog.

Hon ser allvarligt på upptäckten, men tror inte att Hornavanskolan är unik på något sätt.

– Det är en liten skola och ett litet elevhem vilket gör det lättare att upptäcka misstänkta elever. En skola som säger att de inte har någon narkotika ljuger.

Var ungdomarna fått tag på haschet vet inte polisen. 

– Eftersom ungdomarna inte är testade av polis utan av skolan och hälsocentralen kan vi inte skapa ett brott kring användandet. Men jag skulle tippa att det är köpt i Arjeplog. 

Hon ger beröm till skolans kartläggningsarbete som resulterade i upptäckten.

– Skolan kan jobba efter en lägre misstanke grad än polisen. Vi måste ha skälig misstanke för att vidta åtgärder, säger Hallin som ser allvarligt på upptäckten.

För att stävja problemet med droger samarbetar skolan, polis och socialtjänst och ett föräldramötet är utlyst i oktober där frågan ska dryftas.

– Vi vill sprida mer kunskap hos föräldrarna. Det är inte bara ett polisiärt arbete utan alla föräldrar behövs då den liberala synen på cannabis bland unga är ett stort problem.

Tina Hallin, polis i Arjeplog, vill sprida mer kunskap om hasch till föräldrar.(arkivfoto)
Tina Hallin, polis i Arjeplog, vill sprida mer kunskap om hasch till föräldrar.(arkivfoto)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!