Hundsjukdomen fortsätter sprida sig – 43 döda

Under helgen fick den norska myndigheten för Livsmedelssäkerhet sex nya rapporter om hundar med symptom liknande de från den sjukdom som hittills dödat 43 hundar.

Arkivbild. Hunden på bilden har inte med sjukdomen att göra.

Arkivbild. Hunden på bilden har inte med sjukdomen att göra.

Foto: Christine Olsson/TT

Nyheter2019-09-23 22:51

Fallen kommer från olika delar av landet. Ett från Oslo, två från Nordland och tre från landskapet Finnmark som ligger direkt norr om Sverige. Det handlar om fall som rapporterats direkt till de norska myndigheterna.

90 olika hundraser har haft liknande symptom, men trycker på att det är viktig att komma ihåg att diarré är ett ganska vanligt symptom hos hundar, även vid mindre akuta sjukdomar.

Myndigheten meddelar att rapporterna om blodig diarré inte kan sättas i något sammanhang eller relateras till varandra innan de vet vad sjukdomen är för någonting. Livsmedelssäkerhetsmyndigheten arbetar nära tillsammans med Veterinärinstitutet i Norge i hopp om att hitta svaret på vad det är för sjukdom som gör många hundar sjuka.

–  Vi gör fortfarande omfattande undersökningar av bakterier som hittats, och nya och okända virus. Särskilda och mer tidskrävande studier av de hittade bakterierna har påbörjats. Vi är glada över att veterinärer över hela landet hjälper till i undersökningen genom att registrera nya fall, säger Hannah Jørgensen, Veterinärinstitutet.

Hittills har 12 bakteriologiska prover visat på upptäckten av samma bakterie. Alla de första arton obduktionerna har visat patologiska tecken på blodiga tarmsjukdomar hos hundarna som lämnats in. Norsk Kennelklubb rekommenderar fortfarande norska hundägare att begränsa kontakt med andra hundar och att kontakta veterinär vid blodig diarré, kräkning och snabbt försämrat tillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!