Byn är utan plogning: "Känner oss överkörda"

NCC har tackat nej till att ploga de enskilda vägarna i Arvidsjaur. Det betyder att Ljusträsk utanför Moskosel står utan plogning inför vintern.

NCC har meddelat att de inte kommer ploga de enskilda vägarna i Arvidsjaurs kommun. Det betyder att vägföreningar står utan plogning. (Arkivbild)

NCC har meddelat att de inte kommer ploga de enskilda vägarna i Arvidsjaurs kommun. Det betyder att vägföreningar står utan plogning. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Arvidsjaurs kommun2019-09-20 20:00

Från och med september har NCC ett nytt kontrakt med Trafikverket vad gäller drift och underhåll av de allmänna vägarna i Arvidsjaurs kommun. Tidigare år har entreprenören snöröjt de enskilda vägarna i anslutning till snöröjningen av de allmänna vägnätet. Men i juli meddelade NCC att man inte har någon möjlighet att fortsätta ploga de enskilda vägarna.
I en skrivelse skriver företaget att "vi har försökt hitta möjligheter att kombinera de båda uppdragen, men vi har inte lyckats".
– Vi ska inte skjuta brevbäraren för med de krav som Trafikverket har nu finns det ingen möjlighet att ta på sig något extra, säger Robert Grimm, vid Bäcklundsvägens vägsamfällighet.

Han vidareutvecklar problematiken som entreprenörerna står inför.
– Det är jourersättningar och Trafikverket vill ha så få bilar som möjligt. De bilar som kör ska köra långa sträckor och på de allmänna vägarna får det inte bli mer än en viss mängd snö. Är det för mycket snö klarar de inte plogtiderna och entreprenörerna får då jättestora viten. Trafikverket säger att de inte stoppar entreprenörerna att köra enskilda vägar, men de ger inte heller några förutsättningar.
Vägföreningarna som ligger närmare samhället har löst plogningen, men flera vägföreningar står fortfarande utan en plogning inför vintern.
En av vägföreningarna är Ljusträsk som ligger utanför Moskosel.
– Hur ska det gå med sophämtningen och ambulansen, det vet vi inte. Det är ju gamla människor som är bofasta efter vägen. De säger att det vill ha en levande landbygd, men visst försöker de dräpa ut oss. Vi känner oss överkörda, säger Marina Lindgren, boende i Ljusträsk och fortsätter:
– Vi fick brevet för ungefär en månad sedan och jag tror alla som inte löst plogningen fortfarande är i ett chocktillstånd. 
Hon jobbpendlar själv till Arvidsjaur och befarar att hon vissa dagar inte kommer kunna ta sig till jobbet.
– Det är inte roligt och det här är ju som att säga att ingen ska bo på landsbygden. 

Positivt för Marina Lindgren och de andra boende i Ljusträsk är ändå att han som tidigare plogat kommer hjälpa till med vissa stödplogningar i byn.
– Han har sagt att det är klart att jag måste försöka hjälpa er. Då kommer han tomköra fem kilometer för att köra våran väg ibland. Det handlar ju mer om ett ansiktslyft, men det kommer bli betydligt mer kostsamt och vi har ju inte så mycket pengar i föreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!