25 år sedan välkänd bussepok gick i graven

I år har precis ett kvarts sekel förflutit sedan Lundins anrika busstrafik i Arvidsjaur gick i graven. Bussbolaget trafikerade nära nog dagligen sträckan Arvidsjaur–Piteå i mer än 60 år.

Oskar Lundin (1906-1969) startade 1930 den dagliga turlinjen mellan Arvidsjaur och Piteå. Vid hans hem på Nygatan kunde inlandsborna mellan åren 1932-1953 både beställa och köpa alkohol. Här Oskar framför sin buss på en bild från tidigt 50-tal.

Oskar Lundin (1906-1969) startade 1930 den dagliga turlinjen mellan Arvidsjaur och Piteå. Vid hans hem på Nygatan kunde inlandsborna mellan åren 1932-1953 både beställa och köpa alkohol. Här Oskar framför sin buss på en bild från tidigt 50-tal.

Foto: Arvidsjaurs fotoarkiv

Arvidsjaurs kommun2019-09-26 13:40

”Minnen från förr” blickar denna gång tillbaka på en mångårig bussrörelse i Arvidsjaur som startades för i år 90 år sedan. 1929 var nämligen året då 23-årige Oskar Lundin, född och uppväxt i Högdalen utanför Älvsbyn, kom till Arvidsjaur och fick trafiktillstånd att köra taxi. Ett år senare även linjetillstånd för en busslinje mellan Arvidsjaur och Långträsk. Ytterligare tre år senare utökades sedan sträckan till att bli daglig trafik mellan Arvidsjaur och Piteå. De första två åren var det så kallad turbil som gällde för denne erkänt driftige man som förutom jobbet som bussentreprenör och chaufför också bland annat år 1932 tog initiativet till bildandet av Arvidsjaurs trafikbilägarförening. Han var vidare  mellan åren 1938-1968 företrädare och ordförande för stiftelsen IC i Arvidsjaur (nuvarande OK/Q8).

Möjligen minns någon äldre inlandsbo att det faktiskt var via Oskar Lundins hem på Nygatan som man kunde köpa och beställa alkoholdrycker mellan åren 1932–1953. Oskar tog upp beställningar och den köpandes motbok togs sedan med till spritbolaget i Piteå där alkoholen expedierades och skickades tillbaka med Lundin-bussarna.

1953 flyttades dock beställningarna från Lundins hem till Arvidsjaurs busstation men det var ändå via Lundins dagliga busstrafik till Piteå som alkoholdryckerna kom att transporteras ända fram till 1970 då ett systembolag öppnades i posthuset mitt emot Konsum-hallen.

Oskar Lundin var verksam som chaufför fram till 1963. Han avled 1969 vid 63 års ålder.

För dagens generation är Oskar Lundins son Gilbert tveklöst den mest ihågkomne av de två busslegendarerna. Från det han tog busskort 1953, fram till att epoken Lundins gick i graven 1994, var busskörandet i över 40 år en nära nog daglig sysselsättning för Gilbert Lundin – som liksom sin far kom att bli en välkänd profil bland Arvidsjaursborna.

Förutom de många turerna till Piteå har troligen många inlandsbor också personliga minnen från någon av de hundratals charterresor som Gilbert gjorde både inom och utom landet, bland annat till Leningrad eller Moskva som gjordes mellan åren 1969–1987. Resor som Lundin ofta klargjorde att han skarpt gillade och betraktade som en extra ”krydda” i sitt yrkesliv.

För Arvidsjaurs idrottsfolk var Lundins busstrafik under flera decennier närmast ett begrepp eftersom Gilbert genom åren ombesörjde mängder av idrottsresor, främst då inom fotboll och ishockey.

Undertecknad, med mångårigt förflutet inom IFK-fotbollen, kan verkligen intyga att hans goda berättarkonst oftast såg till att göra idrottsresorna minnesvärda.

I samband med att Gilbert Lundin av hälsoskäl tvingades avyttra bussrörelsen för nu 25 år sedan så intervjuade jag i min roll som PT-reporter honom. Han erkände att han kände stort vemod över att behöva sluta.

– Att köra buss har varit både mitt enda yrke och dessutom min stora hobby så det är mycket jag kommer att sakna, fastslog han mycket rörd.

Gilbert Lundin avled, för övrigt på sin egen 80-årsdag, den 21 november 2012.

En epok för Arvidsjaursborna försvann för 25 år sedan när Gilbert Lundin av hälsoskäl tvingades avyttra bussrörelsen.
En epok för Arvidsjaursborna försvann för 25 år sedan när Gilbert Lundin av hälsoskäl tvingades avyttra bussrörelsen.
Minnen från förr

Minnen från förr handlar om händelser från flydda tider och om personer som på olika sätt kommit att ge avtryck genom sina livsgärningar. Reportagen är i de allra flesta fall baserade på Nils Widmans reportage under de senaste drygt 30 åren. I mer avlägsna händelser har dock även andra skribenters dokumentärskildringar varit till hjälp. Bilderna är i de flesta fall privata lån, lån från Arvidsjaurs fotoarkiv, och foton tagna av Nils Widman eller andra PT-fotografer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!