Bostadsrätter i Piteå ökade mest

Vandrarstigen i Piteå är den gata som har haft den största procentuella ökningen när det gäller pris på bostadsrätter i Norrbotten.

Bostadsrätterna på Vandrarstigen och Trastbackegränd i Piteå har blivit allt mer populära att köpa. Något som trissar upp priserna.

Bostadsrätterna på Vandrarstigen och Trastbackegränd i Piteå har blivit allt mer populära att köpa. Något som trissar upp priserna.

Foto: Laila Bäckström

Piteå kommun2019-10-11 11:46

Priserna på bostadsrätter i Sverige har stått relativt stilla de senaste två åren. Men utvecklingen kan skilja mycket från ort till ort, område till område och gata till gata. 

En kartläggning från Fastighetsbyrån visar att Vandrarstigen i Piteå är den gata som haft den största procentuella ökningen i länet – 69 procent. Något som glädjer Stefan Bergstedt, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Piteå.

– Det är ont om hyresrätter i Piteå, vilket ökar på bostadsrättspriserna, säger Stefan Bergstedt som menar att det är en utveckling som startade för ungefär tio år sedan.

Pensionärer som vill sälja sina hus, började då få svårt att hitta passande hyreslägenheter inne i stan och köpte istället bostadsrätter. Nu börjar man även köpa lite utanför stan, vilket gör att priserna trissas upp även där.

– Det är en liten bostadsrättsmarknad i Piteå, säger Stefan Bergstedt.

Bland de gator med störst prisökning i procent i Norrbotten hamnar Trastbackegränd i Piteå på plats nio på listan med 35 procent.

När det gäller gator med störst prisökning i kronor hamnar Vandrarstigen på plats sju med en ökning på 3 484 kronor av kvadratmeterpriset. På plats nio hamnar Trastbackegränd med en ökning på 3 385 kronor.

– Både Vandrarstigen och Trastbackegränd ligger lite utanför stan, men samtidigt också nära till naturen. Det är väldigt vackert där ute, säger Stefan Bergstedt som dock poängterar att det fortfarande är väldigt prisvärt att köpa en bostadsrätt i Piteå istället för i grannkommunerna Luleå och Skellefteå.

Fastighetsbyråns nationella kartläggning bygger på siffror från Mäklarstatistik över gator i Sverige där bostadsrätter ökat mest i kvadratmeterpris på två år. 

– Man tittar ofta på prisstatistik på riks-, läns- och kommunnivå. Men bakom de generella siffrorna kan det vara väldigt stora variationer mellan olika områden och gator. De största prisökningarna ser man främst på gator i områden med lägre prisnivåer och på relativt nya bostadsrättsmarknader. Det kan även handla om ännu mer lokala faktorer, till exempel enskilda föreningar som blir mer populära när de förbättrat sin ekonomi, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Sverigelistan toppas av Hamngatan i Kungälv med en ökning på 25 021 kr per kvadratmeter. När det kommer till prisökningar i kronor i Norrbotten ligger Steinholtzgatan i Kiruna i toppen där kvadratmeterpriset ökat med 4734 kronor på två år. 

Vandrarstigen i Piteå hade högsta procentuella ökningen av priset på bostadsrätter i Norrbotten.
Vandrarstigen i Piteå hade högsta procentuella ökningen av priset på bostadsrätter i Norrbotten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!