Den ska vara lätt att applicera, mjukt och behagligt sjunka in huden och lämna händerna silkeslena. Helst ska den lukta gott också. Det finns en uppsjö av handkrämer på marknaden och för den enskilde konsumenten kan det vara knepigt att avgöra vilken kräm som håller sina löften om att både vara vårdande och återfuktande.

– Om du smörjer in händerna och tar upp mobilen en minut senare utan att kladda ner den har krämen gjort ett bra jobb och gått in huden.

Det säger den auktoriserade hudterapeuten Emelie Jonsson som menar att det är viktigt att identifiera problemet först innan man ger sig ut på jakt efter en handkräm.

Artikelbild

| En klick handkräm gör händerna på gott humör i vinter. Vi har testat åtta handkrämer i olika prisklasser för att se hur väl de gör sitt jobb.

– Är man bara lite torr eller är man så torr att det nästa blir sprickor i händerna? Normaltorra händer mår bra av en kräm som är återfuktande med små molekyler som verkligen går in i huden. Är man extremt torr behöver man även ha en kräm som är skyddande och mer åt det läkande hållet. Har man vissa typer av eksem kan det vara bra att välja en handräm som innehåller mineraler.

Vinnare i vårt test blev franska L'Occitanes handkräm för torra händer som innehåller 20 procent sheasmör. Den rejäla tuben kostar visserligen en bit över 200 kronor, men med en normalkonsumtion bör de 150 millilitrarna räcka större delen av vintern.

– Det är inte så konstigt om en bra kräm också är lite dyrare. Det kostar att skapa en formula som hjälper huden att binda fukt så att den kan börja göra det själv, säger Emelie Jonsson.

Luften är torrare vintertid vilket gör att huden känns uttorkad, men hur mycket handkräm man egentligen behöver beror delvis på hur ofta man tvättar händerna, menar Emelie Jonsson.

Artikelbild

| En bra handkräm ska vara lätt att applicera, mjukt och behagligt sjunka in huden och lämna händerna silkeslena.

– Har man hittat en välgörande kräm brukar man bara behöva smörja händerna ett par gånger och sedan är det bra. Man kan också använda den som en kur, ungefär som en hårinpackning, som man låter verka exempelvis över natten.

Gemensamt för de krämer som hamnade längre ned i resultatlistan är att de absorberas långsamt av huden och ger kladdig känsla. Men bara för att krämen lägger sig som en hinna över huden behöver enligt Emelie Jonsson inte automatiskt betyda att den är dålig.

Artikelbild

| Normaltorra händer mår bra av en kräm som är återfuktande med små molekyler som verkligen går in i huden.

– Den kan vara avsedd att vara mer skyddande än vårdande, men som regel är det inte det som man är ute efter utan snarare någon som är återfuktande.

Det säkraste sättet att hitta en passande kräm är att vända sig till en utbildad hudspecialist och förklara vad man är ute efter.

Artikelbild

| Vi har testat åtta olika handkrämer i varierande prisklasser och bedömt dem utifrån kriterierna användning, resultat och prisvärdhet.

– Vi har koll på vad de krämer vi säljer innehåller och vet precis vad ingredienserna gör, säger ?Emelie Jonsson?.