Kompetensbrist hindrar företag att anställa

Fyra av tio småföretagare i Norrbotten har avstått från att nyanställa under de senaste två åren. Detta på grund av att de inte hittar rätt kompetens.

Fyra av tio småföretagare i Norrbotten har avstått från att anställa då de inte fått tag på personal med rätt kompetens. (Arkivbild)

Fyra av tio småföretagare i Norrbotten har avstått från att anställa då de inte fått tag på personal med rätt kompetens. (Arkivbild)

Foto: Dennis Pettersson

Piteå kommun2019-10-09 12:59

Småföretagarna avstår från att nyanställa på grund av man inte hittar personal med rätt kompetens. Det visar en färsk undersökning från företaget Visma. Även kostnaderna för att anställa upplevs som ett särskilt stort hinder.

I Norrbotten handlar det om 41 procent av småföretagarna som uppgett att de avstått från anställning, siffran för landet är 30 procent.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Att de har de bästa förutsättningarna och villkoren för att starta, driva och utveckla sina verksamheter är viktigt för hela Sverige, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs. 

Just kompetensbrist rankas av hela Sveriges småföretagare som det största hindret för nyanställningar, tillsammans med att kostnaderna upplevs som för stora. Tre av fyra tillfrågade, 77 respektive 76 procent, lyfter fram de två faktorerna som de viktigaste.

– Att så många småföretagare vill anställa innebär en enorm potential för Sveriges sysselsättning och välfärd. För att inte gå miste om den möjligheten behöver kostnaderna för att anställa sänkas och utbildningsinsatserna öka, säger Boo Gunnarson.

I Sverige finns omkring en miljon registrerade företag. Av dessa är den stora merparten, 96 procent, små företag med upp till nio anställda.

Undersökningen genomfördes via e-post mellan den 1 och 13 maj 2019. Sammanlagt svarade 992 småföretagare på frågorna.

Visma är en av de ledande programvaruföretagen i Europa och erbjuder programvara och tjänster till privat och offentlig sektor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!