Nu ska vinden styras från molnet

Fullt utbyggd kan Markbygden utanför Piteå bli världens största landbaserade vindkraftpark. Nu står det klart att den kommer att styras från molnet.

Vindkraftsparken i Markbygden kommer att styras från molnet. (Arkivbild)

Vindkraftsparken i Markbygden kommer att styras från molnet. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Långträsk2019-10-24 08:35

– Den här lösningen gör vårt erbjudande som partner till ägare av vindkraftparker än starkare, inte minst när det handlar om optimering av vindkraftsproduktion i kallt klimat, säger Per Olofsson, vd på Svevind solutions.

Svevind solutions hanterar driften av parken och har valt mjukvaran Energy cloud från Göteborgsföretaget Greenbyte. En mjukvara i molnet som samlar all turbin- och parkdata i en och samma hub, vilket ska möjliggöra effektiv övervakning av stora vindkraftparker med många turbiner.

– Vi ser fram emot att samarbeta med Svevind solutions under deras fortsatta expansion, där vi kan hjälpa dem utveckla sitt erbjudande på de nordiska energimarknaderna. Företag som driftar energianläggningar och vill skapa värde för investerare behöver en framtidssäker mjukvaruplattform som kan hjälpa till med både löpande drift och optimering, säger Patrik Lindvall, försäljningschef på Greenbyte.

Fullt utbyggd kommer vindkraftparken att bestå av fyra etapper om en yta på 450 kvadratkilometer och innehålla 1 101 turbiner. Produktionen kan motsvara cirka 6 procent av Sveriges totala behov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!