"Fängelse är inte rätt väg för mig"

Han har suttit halva sitt i fängelse för olika narkotikabrott. Nu bedyrar den 52-årige mannen att han vill göra en omstart. "Mycket som är positivt i mitt liv."

Den 49-årige mannen är den person som har figurerat i klart flest tunga narkotikamål i länet. På måndagen var det dags igen. Bilden är tagen vid rättegången mot en amfetaminliga som kunde kopplas till en restaurang där 49-åringen ingick.

Den 49-årige mannen är den person som har figurerat i klart flest tunga narkotikamål i länet. På måndagen var det dags igen. Bilden är tagen vid rättegången mot en amfetaminliga som kunde kopplas till en restaurang där 49-åringen ingick.

Foto: Linda Wikström

Luleå kommun2019-10-08 10:46

Det började redan i slutet av 1970-talet, berättade 52-åringen under måndagens rättegång där han återigen stod åtalad för narkotikabrott. Sedan dess här han dömd en handfull gånger för grovt narkotikabrott vid sidan av ett stort antal domar gällande mindre allvarliga förseelser i samma ämne.

Han har suttit bakom lås och bom under halva sitt liv.

Den senaste gången dömdes 52-åringen till fyra år och sex månaders fängelse för inblandning i en amfetaminhärva som direkt kunde kopplas till en restaurang i centrala Luleå.

I den rättsprocessen var 52-åringen mycket fåordig och ville knappt lämna några kommentarer alls under förhandlingen i Luleå tingsrätt.

I slutet av september åtalades 52-åringen på nytt för att olovligen innehaft drygt 62 gram amfetamin, 317 gram cannabishart och ett 20-tal tabletter av narkotikaklassade läkemedel.  När rättegången avslutades förklarade han att den bästa påföljden, om det blev en fällande dom, var skyddstillsyn och behandling för missbruket.

Efter att en närstående till honom skadats allvarligt i en olycka har han fått nya perspektiv på livet, förklarade 52-åringen på måndagen.

– Jag är mycket mer motiverad till vård i dag är. Jag har bostad numera som jag inte har haft speciellt ofta i mitt liv. Det är mycket som är positivt i mitt liv just nu, sa 52-åringen och fortsatte:

– Jag behöver piskan, att de har kontroll på mig. 

Han hoppades också att få hjälp för sin ADHD-problematik.  Men fängelse är inte rätt väg, förklarar 52-åringen.

– Det hjälper inte mig.

Advokat Pehr Amrén, som företräder 52-åringen, tyckte också att det fanns utrymme i lagstiftningen till en kombinerad dom, fängelse och skyddstillsyn förenat med särskilda föreskrifter om vård.

– Han är ganska trött att leva ett sådant här liv. Det är också av stor betydelse för honom själv, men även för samhället i stort.

Kravet från assistenåklagare Erika Westerstrand var att 52-åringen skulle dömas för narkotikabrott till sju, åtta månaders fängelse. 

Westerstrand krävde också att den villkorlig medgivna friheten efter det långa fängelsestraffet för inblandning i restauranghärvan skulle förverkas i sin helhet. Det rör sig i så fall om ett påslag på två år.

Dom meddelas om en vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!