Flera larm om svampangripen lax i älven

Den här hösten har det setts ovanligt många döda och sjuka laxar i Skellefteälven. ”Jag har inte sett det själv, men utifrån vad jag har hört från andra så verkar det vara relativt mycket i år", säger fiskekonsulenten Tony Söderlund till Norran.

Tony Söderlund, fiskekonsulent i Skellefteå kommun, har fått signaler om att svampangreppen är relativt stora i år.

Tony Söderlund, fiskekonsulent i Skellefteå kommun, har fått signaler om att svampangreppen är relativt stora i år.

Foto: Karin Israelsson/Norran

Skellefteå kommun2019-10-08 15:45

När Jon Johansson promenerade vid älven i Ursviken i helgen såg han 20–25 sjuka laxar och flera som var döda.

– Känns inte helt normalt, skrev han i ett mejl till Norran.

Dagen innan lade Elisabeth Svahn märke till flera angripna laxar vid Tuvan ovanför Bergsbydammen. Vissa rörde sig relativt obehindrat, medan en lax nästan inte rörde sig alls.

– Jag kastade ett äpple i närheten, den brydde sig knappt. Simmade sakta därifrån när hunden lade märke till den och började skälla, skriver hon.

Fiskarna som setts har troligtvis drabbats av svampangrepp. Det finns ett nationellt hälsoproblem hos laxen som gör att den angrips, men varför det sker vet man inte.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har under lång tid försökt ta reda på det.

– Svampen finns naturligt i sötvatten och är inget problem för fisken så länge den är fräsch och frisk, så det finns någon bakomliggande orsak till att den angrips. SVA har under några år gjort omfattande undersökningar, men inte kunnat lokalisera exakt vad det beror på, säger kommunens fiskekonsulent Tony Söderlund.

De angripna laxarna i Skellefteälven har bland annat setts på Mobacken, i Tuvan och Ursviken. Då de finns vid ytan och vid land kan de tyckas lättfångade, men fiskarna är inget man ska ta hem och äta.

– Nej, det ska man inte göra, den är sjuk, säger Charlotte Axén, tillförordnad statsveterinär vid SVA.

Är det farligt att röra fisken också?

– Det är inte farligt att röra den, men den är inte tjänlig som livsmedel. Det är ingenting som man blir akut sjuk av kanske, men den är ändå smittad med svampinfektioner.

Hittills i höst har alltså ovanligt många angripna laxar setts i Skellefteälven, men Tony Söderlund säger att det varken gör till eller från om de tas upp ur vattnet eller inte.

Ska man plocka upp sjuka fiskar – kan de smitta andra fiskar?

– Det spelar nog ingen roll, svampen finns som sagt naturligt i alla sötvatten och det vore en omöjlig uppgift att försöka rensa älven på sjuka fiskar. Det finns inga rekommendationer om att ta upp dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!