Det var strax före klockan 21 på söndagskvällen som polisen larmades om att en man hade blivit skjuten på Hertsön i Luleå. Ett stort område spärrades av kring Ica vid Hertsö centrum.

Polisen var inledningsvis mycket förtegen.

— Vi kommer inte att kommentera någonting ännu, sade ett befäl hos polisens regionledningscentral.

Artikelbild

Polispatruller från Luleå, Boden, Kalix, Piteå och Skellefteå kallades till Hertsön. Tidningens reporter pratatade med flera poliser i området som kunde bekräfta att det rörde sig om ett grovt brott.

Två skott hade hörts och en man låg skjuten vid entrén till Ica. Den skjutne mannen fördes till sjukhus, men polisen vill inte gå närmare in på hans skador.

En kvinna boende i området var en av de första som upptäckte den skottskadade mannen. Hon upplever att det har varit stökigt på Hertsön den senaste tiden och säger att hon och hennes familj är rädda. Den känslan delas även av en annan person tidningen pratat med.

— Det känns obehagligt. Jag har ju barn som jag brukar gå på Ica med.

Artikelbild

Ytterligare en boende berättar att hon hörde skotten.

— Vi trodde att det var en övning på skjutfältet, men tyckte samtidigt att det kändes så nära.

Artikelbild

Avspärrningen sträcker sig runt hela Hertsö centrum, inklusive en skola och en pizzeria. Även en bil har avspärrningsband runt sig.

Ett stort antal poliser var på plats, vissa av dem är tungt beväpnade och med gröna uniformer. Allmänheten uppmanades att ta alternativa vägar runt området.

Artikelbild

Även hundpatruller var plats och sökte av områden kring Hertsön. Vid 23-tiden sågs en polishelikopter cirkulera över Hertsö centrum. En stund senare greps en man misstänkt för mordförsök alternativt försök till dråp. Både den misstänkte och den skjutne mannen är kända av polisen sedan tidigare.

Polisen ville natten mot måndagen inte uttala sig ytterligare om händelsen med hänvisning till förundersökningsekretessen.

Artikelbild

— Vi utesluter inte att det kan finnas fler inblandade, säger biträdande lokalpolisområdeschef Patrik Hellberg.

Vid 01-tiden var området kring Hertsö centrum fortfarande avspärrat och poliser stod utspridda vid avspärrningarna. Vid entrén till Ica arbetade två personer med söka igenom marken med ficklampa.

Artikelbild

— Vi genomför en teknisk undersökning under natten, säger Patrik Hellberg.

UPPDATERING

Artikelbild

Tidigt på måndagsmorgonen meddelade polisen att ytterligare två män gripits under natten. Alla tre är nu anhållna misstänkta för mordförsök alternativt försök till dråp.