Polisman riskerar att få sparken

När en polisman under onsdagen ställs inför rätta misstänkt för dataintrång finns även hans tjänst i potten.

En polisman i Norrbotten riskerar att få sparken om han fälls för de brott som han på onsdagen ställs inför rätta för. Mannen är åtalad för dataintrång.

En polisman i Norrbotten riskerar att få sparken om han fälls för de brott som han på onsdagen ställs inför rätta för. Mannen är åtalad för dataintrång.

Foto: Johan Nilsson/TT

Luleå kommun2019-11-13 08:51

Det är personalansvarsnämnden som har yttrat sig i målet. I dokumentet som bland annat är undertecknat av rikspolischefen Anders Thornberg, och som nu finns hos Luleå tingsrätt, konstateras följande:

"Personalansvarsnämnden gör därvid bedömningen att det mesta talar för att XX kommer att skiljas från anställning vid händelse av en fällande dom."

I yttrandet konstaterar personalansvarsnämnden vidare att det slutgiltiga ställningstagandet beror på "vad som redovisas i domen och vad som kommer fram i övrigt".

Polismannen, som är i 40-årsåldern, ställs inför rätta misstänkt för en rad fall av dataintrång. Enligt chefsåklagare Marianne Nordström vid särskilda åklagarkammaren har polismannen gjort sökningar i olika datasystem som finns inom polismyndighetens ramar. 

Påståendet från åklagaren är att polismannen har sökt uppgifter om fem kvinnor och två män.

När det gäller en av kvinnor, som är 30-årsåldern, har polismannen gjort sökningar vid fem tillfällen mellan 2015 och hösten 2017.

"Slagningarna har inte varit nödvändiga för att genomföra vissa arbetsuppgifter", skriver Nordström i stämningsansökan.

Åklagaren hävdar också att polismannen har gjort slagningarna på sin fritid. Vid ett av tillfällen ska den åtalade sökt om en kvinna förekommer i polisens system som målsägare eller misstänkt.

Polismannen åtalas i andra hand misstänkt för försök till dataintrång. "Det endast var endast tillfälliga omständigheter som gjorde att brotten inte fullbordades".

Fotnot: XX är lika med polismannens namn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!