På Luleå kommuns hemsida står att läsa att det är av säkerhetsskäl som skolorna hålls stängda, hemsidan hänvisar skolan till polisens utredning.

"Hertsöskolan angränsar till det avspärrade området och enligt vakthavande befäl inom polisen kommer ingen hävning av avspärrningen ske under måndagen på grund av fortsatt polisutredning i ärendet. Totalt går 370 elever i årskurs 4-9 på Hertsöskolan. Även ca 50 personal berörs av avstängningen."

Men ICA Hertsöns handlare, Fredrik Kerttu, fick besked av polisen redan i natt vid 01-tiden, att de kunde öppna butiken på måndagsmorgonen. På måndagsmorgonen har polisen tagit bort alla avspärrningar. ICA Hertsön hade stängt för sanering av entrén, butiken öppnades vid 08.30 i stället för 08.

Fredrik Kerttu kom till i butiken på söndagskvällen.

– Jag var på plats ungefär 20 minuter efter att det hände. Eftersom entrén var avspärrad fick vi ta ut det tiotalet kunderna i butiken genom en nödutgång, säger Fredrik Kerttu, handlare ICA Hertsön.

Enligt Kerttu har ingen skjutning skett i butiken, däremot tog sig den skjutne mannen i entrén. Han fick besked av polisen vid 01.00 att de hade tillgång till butiken från morgonen.

– Vi hade ett möte med berörd personal i morse. De som vill har fått tillgång till stöd genom ICA:s säkerhetscenter. Men jag var tydlig med att varken butiken eller personalen var utsatta för något hot. Händelsen kunde ha sett var som helst, säger Kerttu.

– Personligen tycker jag att det är hemskt det som hände, det är tråkigt att det kan gå så långt.

Enligt Mattias Nilsson, Svedjeskolans rektor är stängningen av skolan en ren försiktighetsåtgärd.

– Eleverna cyklar omkring i området och eftersom Hertsöskolan stängt gör vi det också, säger Nilsson.

Han fick beskedet om det som hänt 05.40 på måndagsmorgonen.

– Jag tog kontakt med personalen och de har i sin tur mejlat och ringt föräldrarna. Jag har inte hört något från någon förälder, säger han vid 08.00 på måndagsmorgonen.

Personalen arbetar och Nilsson säger att de kommer att ha en samling senare under dagen. Svedjeskolan renoveras just nu och det arbetet har inte stoppats.

Vi söker Maarit Enbuske, skolchef i Luleå kommun, för en kommentar.