Unik lista: De kan ta över efter Nordström

På torsdagen kom beskedet: Niklas Nordström avgår. Här listar Norrbottens Media de fem hetaste kandidaterna till att ta över kommunalrådsposten i Luleå.

Lenita Ericson, Fredrik Hansson, Emma Engelmark, Carina Sammeli och Fredrik Lundh Sammeli är fem tänkbara kandidater till kommunalrådsposten.

Lenita Ericson, Fredrik Hansson, Emma Engelmark, Carina Sammeli och Fredrik Lundh Sammeli är fem tänkbara kandidater till kommunalrådsposten.

Foto: Montage

Luleå kommun2019-10-10 18:20

Lenita Ericson, 50, kommunalråd

Stalltipset. Ericson har sedan 2017 varit Nordströms parhäst som kommunalråd och innehar posten som vice ordförande i kommunstyrelsen. I och med Nordströms avgång blir hon tillförordnad gruppledare för Socialdemokraterna. Att permanent ta över rollen som ordförande i kommunstyrelsen vore ett naturligt nästa steg.

Fredrik Hansson, 39, ordförande i socialnämnden

En av påläggskalvarna inom det socialdemokratiska partiet i Luleå. Sedan 2017 är Hansson ordförande i socialnämnden och ansvarig för en av de tyngsta budgetposterna i kommunen. Fullt tänkbart att arbetarekommunens styrelse tycker att han är redo för en ännu mer framträdande roll.

Carina Sammeli, 41, projektingenjör

En av de mest rutinerade S-politikerna i Luleå. Har bakgrund på finansdepartementet och var ordförande i barn- och utbildningsnämnden till och med förra året. Arbetar numer på Trafikverket. Kandiderade till kommunalrådsposten 2017, men förlorade omröstningen mot Lenita Ericson – trots att hon var valberedningens förslag. Omstridd och kritiserad som frontfigur för Framtidens skola och har talat ut om det hat hon utsattes för. Kan hon ändå tänka sig att återvända till politiken? Ett problem kan vara S policy om "varannan damernas", eftersom Lenita Ericson redan har en av två kommunalrådsposter.

Emma Engelmark, 42, ordförande i barn- och utbildningsnämnden

I Emma Engelmark har S en politiker med stor erfarenhet av att hantera stora, tuffa frågor, Hon var styrelseordförande i Lulebo när en del av beståndet såldes till privata fastighetsägare – och som nybliven ordförande i barn- och utbildningsnämnden har hon i uppdrag att göra besparingar. Har under året gått i bräschen för skolnedläggningar i bland annat Vitå. Kandiderade till kommunalrådsposten 2017, men fick inte förtroendet av arbetarekommunens representantskapsmöte.

Fredrik Lundh Sammeli, 42, riksdagsledamot

Distriktsordföranden för S har suttit i riksdagen sedan 2006. Har blivit ett tungt namn i partiet och är för närvarande ordförande i justitieutskottet. Tveksamt om han vill lämna rikspolitiken, men med sin erfarenhet är han ett namn som får det att vattnas i munnen på Luleås S-toppar.

Bubblare: 

* Thomas Karlsson, 57, ordförande i IF Metall-klubben på SSAB i Luleå. Råneåbon har profilerat sig som en motståndare mot S skolpolitik och vunnit stort stöd hos landsbygdsväljare. Det krävs en politisk helomvändning för att Karlsson ska bli aktuell som kommunalråd.

* Kent Ögren, 64, ordförande i Lulebo. Det tidigare landstingsrådet har nyligen tagit klivet in i Luleåpolitiken och rollen som styrelseordförande i Lulebo. Veteranen kuppades bort från toppositionen i landstinget, men sitter på rutin och erfarenhet som skulle kunna efterfrågas.

* Anders Öberg, 55, regionråd i opposition. Ordföranden för S i Luleå säger att han inte är intresserad – men det är inte helt otänkbart att han kan övertalas att byta oppositionstillvaron i regionen mot rollen som ordförande i kommunstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!