Mildare straff för grov kvinnofridskränkning

Hovrätten halverar straffet för en man som dömts till fängelse för grov kvinnofridskränkning av sin sambo. Även skadeståndet han ska betala sänks.

Hovrätten halverar fängelsestraffet för en man som dömts för grov kvinnofridskränkning. (Arkivbild)

Hovrätten halverar fängelsestraffet för en man som dömts för grov kvinnofridskränkning. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Piteå kommun2019-12-03 22:30

Mannen har suttit häktad sedan mitten på augusti och blir kvar i häktet tills domen vinner laga kraft, eftersom hovrätten anser att det finns risk för fortsatt brottslighet om han släpps på fri fot.

I tingsrätten dömdes han till två år och två månaders fängelse samt betala närmare 70 000 kronor i skadestånd till sin sambo. Detta för upprepade fall av våldsamheter som han begick mot henne, vilket ledde till att han dömdes för grov kvinnofridskränkning samt tre fall av misshandel.

Misshandeln har bland annat bestått i att mannen knuffat in kvinnan i väggar och möbler, slagit henne på kroppen och i ansiktet, skallat henne och dunkat hennes huvud i en vägg. Han ska också ha bitit henne vid ett tillfälle.

Hovrätten delar tingsrättens bedömning att mannen utövat våld mot sin sambo, att det varit av allvarligt slag och att det handlar om grov kvinnofridskränkning. Något annat än fängelsestraff kan därför inte komma ifråga. Men hovrätten konstaterar samtidigt att straffvärdet för den samlade brottsligheten är väsentligt lägre än den påföljd tingsrätten gav. Därför justeras strafftiden ner till ett års fängelse.

Mannen dömdes i tingsrätten att betala närmare 70 000 kronor i skadestånd till kvinnan, men även det justeras ner. 40 000 räcker anser hovrätten, men den åtalade ska även betala 4 000 kronor för en surfplatta som gick sönder när han använde den som tillhygge vid en misshandel. Mannen ska också betala 800 kronor till brottsofferfonden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!