37 nya poliser i Region Nord

På måndagen fick Norrbotten fler poliser. "Det här är ett viktigt tillskott", menar Fredrik Lundh Sammeli (S), norrbottnisk riksdagsledamot.

Nio fler poliser påbörjade sin tjänst i Norrbotten på måndagen.

Nio fler poliser påbörjade sin tjänst i Norrbotten på måndagen.

Foto: TT

Norrbotten2019-11-25 17:28

I dagarna utexamineras 546 polisstudenter i landet och av de 37 som Region Nord tilldelades var det sju stycken som påbörjade sin tjänst i Norrbotten på måndagen, plus två som haft ett uppehåll i utbildningen.

– Polisen är grunden till ett tryggt samhälle och vårt mål är 10 000 fler polisanställda till 2024. Det här är ett viktigt tillskott som kommer följas av fler varje halvår framöver, säger Fredrik Lundh Sammeli (S), justitieutskottets ordförande och Norrbottnisk riksdagsledamot, som passar på att hälsa de nya poliserna välkomna till regionen.

– Det är fantastiskt. Kanske något för lite, men på väg åt rätt håll. Ska vi nå målen med 10 000 poliser så måste vi tillsätta fler, men också stärka upp så man kan betala polisens lön, säger Mattias Karlsson (M), riksdagsledamot.

Ingen av de nyutexaminerade hamnade i Piteå älvdal. Kön av nuvarande poliser i Norrbotten som vill arbeta i distriktet är lång, menar Magnus Karlborg på Norrbottens kansli.

– Vi jobbar med intern rörlighet och det finns många poliser som vill komma till Piteå älvdal. Det känns som en bra personalpolitik mot de redan anställda att börja med dem, säger han.

Polisen runt om i landet anordnar också återanställningskampanjer för att rekrytera fler poliser.

– 20 procent av de som slutade vid omorganisationen 2015 och inte har gått i pension är i dag återanställda, säger Per Strängberg, pressekreterare för inrikesminister Mikael Damberg (S).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!