Ett ledarskap som öppnar dörrar

Polardörrens vd Ida Snäll brinner för utveckling och ledarskap. Med värdeord som nyfikenhet, värme och engagemang handlar hennes chefsroll bokstavligen om att öppna nya dörrar för anrikt svenskt hantverk.

1946 startade Piteåbon Holger Holmberg vad som i dag är Polardörren. "Det är tacksamt att leda ett bolag med anor. Det finns mycket historia att ösa ur", säger vd Ida Snäll.

1946 startade Piteåbon Holger Holmberg vad som i dag är Polardörren. "Det är tacksamt att leda ett bolag med anor. Det finns mycket historia att ösa ur", säger vd Ida Snäll.

Foto: Simon Olofsson

Piteå2022-09-22 09:00

Ida Snäll dras till utmaningar och brinner för ledarskap och bolagsutveckling. När hon under 2021 blev erbjuden att tillträda som vd för dörrtillverkaren Polardörren var det just utmaningen som lockade henne att tacka ja.

– Polardörrens styrelse bestämde sig för att göra en rejäl satsning för att utveckla bolaget och kontaktade mig. Jag är en sucker för utmaningar och utveckling och detta var ett erbjudande jag inte kunde motstå. Styrelsen gav mig relativt fria händer, vilket jag uppskattar. När jag jobbar i ett bolag vill jag kunna stå för det till hundra procent. Jag behöver förtroende hela vägen, annars blir det inte helhjärtat, säger hon.

undefined
1946 startade Piteåbon Holger Holmberg vad som i dag är Polardörren. "Det är tacksamt att leda ett bolag med anor. Det finns mycket historia att ösa ur", säger vd Ida Snäll.

Dörrtillverkaren Polardörren är ett anrikt företag med djupa rötter i Piteå. Bolaget startades av Holger Holmberg 1946, då under namnet HH-dörren. Med betoning på hantverk och premiumkänsla går hantverkstraditionen djupt i bolaget och företagets tidiga dörrar återfinns än i dag på 50-talshus i Piteå-trakten. I dag har bolaget 16 anställda och en årlig omsättning på strax under 30 miljoner kronor. Ida Snäll berättar att kärleken till hantverket är stark inom företaget.

– Vår styrka är att göra unika dörrar och vi är väldigt stolta över dörrhantverket. Det är mycket handpåläggning och alla som jobbar hos oss är viktiga för att det ska bli en fin och bra dörr. Vi drivs av lokala ägare som bryr sig om orten och människorna.

undefined
Polardörren har i dag 16 anställda och omsätter strax under 30 miljoner kronor per år.

Med en akademisk bakgrund som civilekonom och med många års erfarenhet som chef inom både bank och IT innebär det hantverksinriktade dörrbyggaryrket att Ida Snäll äntrat ny mark. Hennes eget intresse för inredning kommer väl tillpass och Ida Snäll berättar om hur IT-branschens abstrakta värld nu bytts ut mot en mycket mer konkret produkt.

– Att bygga dörrar är jättekonkret. Det är en rolig kontrast till telecom och IT. En molntjänst är väldigt abstrakt i jämförelse. Lack och trä luktar gott. Det handlar om känsel, där man kan följa dörrens textur med sina händer. Vi använder hörsel för att lyssna på våra maskiner. Främst handlar det såklart mycket om det visuella, om att dörren är fin. Att bygga dörrar är ett hantverk och hantverk är något vi skapar med våra händer och sinnen.

undefined
Ida Snäll har en bakgrund inom bank och IT. Hon framhåller hantverkets sinnlighet som en skillnad jämfört med hennes tidigare jobb. "Att bygga dörrar är ett hantverk och hantverk är något vi skapar med våra händer och sinnen", säger hon.

– Det är en rolig bransch för mig som gillar hus och vackra saker. När man kommer hem eller när man får besök så är dörren det första och sista man ser. Det skapar ett första och sista intryck av ens hem. Samtidigt så handlar det om försäljning och om människor, så på så sätt skiljer det sig inte så mycket jämfört med andra branscher, fortsätter hon.

undefined
Bland fritidsintressen står hem och inredning högt hos Ida Snäll, något som också speglar hennes val av arbetsplats. "Det är en rolig bransch för mig som gillar hus och vackra saker. Dörren ger både ett första och ett sista intryck av ens hem", säger hon.

Ledarskap är något Ida Snäll beskriver som en passion, ett sätt att förhålla sig till omvärlden och sina medmänniskor.

– Jag är väldigt fascinerad av människor. Att få en chans att vara delaktig i någons utveckling är väldigt spännande och hedrande. Man blir aldrig färdig och ingen dag är den andra lik. Ska det bli bra måste vi vara på väg åt samma håll allihop, utan att för den skull vara för lika varandra. Mångfald är jätteviktigt. Det är viktigt att skapa en miljö där alla kan komma med idéer och tankar, säger hon.

Intresset för människor och deras tankar och idéer har följt henne sedan ungdomen och psykologiprogrammet stod också på listan jämte ekonomi när hon sökte till universitetet. Även om det inte blev någon psykologkarriär tog hon intresset för människor med sig in i företagsvärlden. Nu är detta intresse för andras tankar och idéer en bärande del av hennes ledarskapsroll.

– Jag är fascinerad av psykologi och hur folk tänker. Det är spännande att jobba med tankar och prata med andra människor om hur de tänker och känner och vilka idéer de har. Jag är genuint intresserad av människor och hoppas att folk känner det. Som ytterst ansvarig för ett bolag är ju det också en förutsättning.

undefined
Ida Snäll drivs av en passion för utveckling och ledarskap. Sedan 2021 är hon vd på Polardörren, en dörrtillverkare med stark hantverkstradition.

Nyfikenheten på andra människor går också igen när det kommer till Polardörrens varumärkesbeskrivning och värdegrunder.

– Om Polardörren var en person så hade den varit den varma, nyfikna norrlänningen med stort engagemang för dörrhantverket. Det ska gälla både externt och internt. Vi är ett varmt och snällt gäng som jobbar hos oss. Det ska också gälla ledarskapet. Vi människor spenderar mycket tid på jobbet och jag tycker faktiskt att det ska kännas trevligt och roligt. Det gäller att skapa motivation och drivkraft och ge stöttning.

Trots att hennes cv omfattar flera olika branscher och olika typer av företag ser Ida Snäll ingen principiell skillnad i hur ledarskap ska bedrivas i ett anrikt hantverksföretag jämfört med andra bolag.

– Det är tacksamt att leda ett bolag med anor. Det finns mycket historia att ösa ur. Däremot tror jag inte att mitt ledarskap skulle skilja sig åt jämfört med om det vore ett nystartat bolag. Det krävs ett drivet ledarskap med fokus på både människor och omvärld. Det handlar om synen på människor och om en vilja att utvecklas, säger hon.

Hantverksbranschen är traditionellt sett mansdominerad, vilket också gäller för Polardörren. Sex av åtta personer som arbetar på fabriken är män och totalt arbetar tio män och sex kvinnor i bolaget. Ida Snäll ser mångfald som en styrka men tror däremot inte att kvotering är rätt väg att gå.

– Jag tror att en blandning är bra men jag är också allergisk mot kvotering. Det är kompetens som är viktigt, men vi kan också jobba på lite olika sätt för att hitta kompetens som vi vill ha. Branschen är väldigt mansdominerad och jag tror att mångfald är viktigt, säger hon och fortsätter:

– Fler perspektiv gynnar oss och gör oss till ett starkare bolag. Det handlar både om kön men också om nationalitet och ursprung, livsåskådning och andra aspekter. Man måste våga ifrågasätta och våga vara annorlunda. Jobbar man hos oss ska man kunna vara sig själv, säger hon.

Varumärke och ledarskap hör enligt Ida Snäll ihop. När Polardörren nu fortsätter sin satsning ser Ida Snäll fram emot att fortsätta skapa förutsättningar för att utveckla företaget framåt, både vad gäller produkter men också själva andan i företaget.

– Varumärkesresan handlar om hela kulturen i bolaget och genomsyrar alla relationer. Att fika tillsammans, att träffa kunder och återförsäljare, att prata med varandra och med andra. Det ska vara en ledstjärna för hela bolaget och jag tror att det också skapar en finare och bättre dörr. När vi jobbar tillsammans blir resultatet ofta riktigt bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!