Jenny: "Viktmålet är inte lika viktigt längre"

När Jenny Andersson gick med i hälsokursen var målet ett lättare liv och att komma tillbaka till fotbollsplanen. Men under resans gång började hon drömma om andra saker.

För att kunna träna under pandemin har Jenny Andersson och hennes sambo inrett ett hemmagym innanför garaget.

För att kunna träna under pandemin har Jenny Andersson och hennes sambo inrett ett hemmagym innanför garaget.

Foto: Mari Gustafsson

Piteå2021-02-27 08:00

En inflammerad fotled begränsade henne i vardagen och höftproblem hade gjort att hon fått pausa fotbollen. När träningen föll bort fallerade även kosten. Dessutom saknade Jenny Andersson sammanhållningen i laget.

– Jag kände att det behövde hända något och sökte hjälp hos en hälsocoach. Jag ville ha en livsstilsförändring och när Åse Borgeryd tipsade om sin nya kurs kände jag att det var precis vad jag sökte.

En utmaning har varit att komma bort från allt eller inget-tänket.

– Fokus har legat på att hitta ett annat mindset och en balans i livet. Inför första träffen var jag sjukt nervös. Det var svårt att veta vad man skulle förvänta sig, säger Jenny.

Redan andra träffen fick hon lagkänslan som hon saknat från fotbollen.

– Även om vi hade olika mål kunde jag känna igen mig i andras resor. Vi fick en bra sammanhållning och är några som bildat en liten grupp. Vi tränar ihop en gång i veckan och till våren har vi en del gemensamma mål. 

undefined
"Förut när jag kom hem från jobbet ville jag bara se tv och sova. Vad fasen är det för liv? Nu vill jag hitta på saker, träna och träffa folk."

Veckoträffarna har varit viktiga.

– Där har jag blivit påmind om varför jag valde att göra det här. Visst har motivationen gått ner ibland, men då är det alltid någon som peppat. Våra hemläxor har också varit till hjälp för när vi har pratat om uppgifterna har saker fallit på plats. När man säger saker högt blir de verklighet på ett annat sätt än när man bara går och tänker på dem.

Viktmålet som Jenny hade till en början känns inte lika viktigt längre. 

– Siffran på vågen är inte viktigast, men det är klart att 19 kilo mindre spelar roll. 

Ett annat mål var att komma tillbaka på fotbollsplanen.

– Men nu känner jag mig ganska färdig med det. Istället är jag sugen på att åka Vasaloppet i framtiden. Jag har kommit fram till att jag klarar mer än jag tror.

undefined
Veckans mat är förberedd. Jenny lägger några timmar på att förbereda måltider. När hon börjar tidigt är det skönt att ta fram en chiapudding och toppa med bär och nötter som står framme.

Jenny öppnar kylskåpet och visar en trave färdiglagade matlådor. En dag i veckan lägger hon några timmar på att fixa dem.

– Jag äter samma mat som innan, men mindre mängd. Jag försöker också äta tre, fyra färger på grönsakerna till varje måltid. Att äta mellanmål har också gjort att suget på kvällarna är mindre och det blir inte samma letande i kylskåpet eller skafferiet. 

Vad skulle du säga är den största skillnaden före och efter kursen?

– Att jag har en helt annan energi. Förut när jag kom hem från jobbet ville jag bara se tv och sova. Vad fasen är det för liv? Nu vill jag hitta på saker, träna och träffa folk.

"Jag äter samma mat som innan, men mindre mängd. Jag försöker också äta tre, fyra färger på grönsakerna till varje måltid."
"Jag äter samma mat som innan, men mindre mängd. Jag försöker också äta tre, fyra färger på grönsakerna till varje måltid."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!