"Backgård får krypa till korset"

I februari 2018 stoppade den dåvarande oppositionen ett beslut om neddragning av vårdplatser. Nu vill de själv ta samma beslut.

Ett nytt försök att stänga vårdplatser som i praktiken avskaffats redan. Så kan ärendet i regionstyrelsen sammanfattas.

Ett nytt försök att stänga vårdplatser som i praktiken avskaffats redan. Så kan ärendet i regionstyrelsen sammanfattas.

Foto: Kurt Engström

Luleå kommun2019-09-30 16:37

– Det här beslutet skulle ha tagits för länge sedan. Allting byggde på okunnighet och missuppfattning. Kenneth Backgård och övriga får krypa till korset, säger Socialdemokraternas gruppledare Anders Öberg.

Regionrådet och sjukvårdspartisten Backgård har en annan uppfattning.

– Vi gick emot för att vi ville ha ett högre antal fastställda vårdplatser. Sedan har det blivit så att man aldrig inrättat dem och nu anpassar vi oss, säger han.

Ärendet ska upp på regionstyrelsens möte på torsdag. Där framgår att antalet fastställda vårdplatser vid Sunderby sjukhus ska minskas från 405 till 381.

18 av dem kommer från avdelningarna BB/förlossning och gynekologi/obstetrik, som minskar från 38 till 20. Vidare omvandlas sex fastställda vårdplatser inom hjärtsjukvården till öppenvård. I beslutet slås också fast att antalet obs-platser vid hälsocentralerna ute i länet är tillräckligt utifrån behov. Där är upplägget att hälsocentralerna i Arjeplog och Haparanda inte har egna platser utan köper in dem från hälsocentraler i andra kommuner, något som bekostas av Region Norrbotten.

Av underlaget framgår att vårdplatserna inte längre behövs på grund av förändrade behandlingsmetoder, ny vårdplatsstruktur och öppnandet av hotellet Vistet. Att återskapa alla platser i Sunderbyn samt obs-platser i länet skulle kosta drygt 110 miljoner.

För Anders Öberg är det en déjà vu-upplevelse att se ärendet igen.

– Det här borde gjorts för länge sedan men oppositionen förstod inte ärendet. De trodde att de räddade vårdplatser och att det fanns behov av obs-platser i alla kommuner och röstade ned förslaget utan att de hade utrett frågan. Det är inte vårdplatser som är Sunderbyns problem utan bemanning, säger Öberg.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet förlorade omröstningen i regionfullmäktige den 14 februari 2018 sedan S-ledamoten Sten Nylén (numera SJVP) bytt sida och röstat med oppositionen.

Redan då slog Öberg fast att debatten var förvirrad. Men Backgård anser inte att det var ett misstag.

– Jag kan inte tycka det. Det var alla partier i oppositionen som röstade så och vår ambition var ett ökat antal vårdplatser i Sunderbyn. Men nu är situationen som helhet annorlunda. Bland annat har man påbörjat ett arbete med bra och nära vård som gör att vårdplatser inte behövs i samma utsträckning, säger Backgård.

På regionstyrelsen ska även det omdiskuterade beslutet om en investering av en MR-kamera till Kalix sjukhus upp.

Med stöd av S-ledamoten Sten Nylén röstade Kenneth Backgård och övriga i oppositionen ned förslaget i regionfullmäktige.
Med stöd av S-ledamoten Sten Nylén röstade Kenneth Backgård och övriga i oppositionen ned förslaget i regionfullmäktige.
Karta: Sunderby sjukhus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!