Brand i taket på kokeriet på SCA

Taket på kokeriet på SCA eldhärjades på lördagen. Ett 10-tal brandmän jobbade länge med den relativt omfattande branden.

En brand uppstod under lördagsförmiddagen på taket till kokeriet på SCA.

En brand uppstod under lördagsförmiddagen på taket till kokeriet på SCA.

Foto: Torbjörn Carlsson

Piteå kommun2019-09-21 10:52

Strax före klockan 11 på lördagsförmiddagen larmades räddningstjänsten ut till SCA i Munksund där det brann med öppna lågor någonstans i fabriken. Väl på plats kunde räddningstjänsten konstatera att det brann i taket på kokeriet. Eftersom branden var relativt omfattande fick man kalla in förstärkning till stationen så att ett tiotal man kunde ägna sig åt släckningsarbetet.

Mats Karlsson som var insatsledare på plats berättade att det brann i tjärpapptaket och i korkisoleringen men också i träkonstruktionen. För att komma åt brandhärden som var på fem meter i diameter fick plåttaket brytas loss. Arbetet skedde på taket 12 meter upp i luften, vilket krävde extra försiktighet och andningsskydd eftersom rökutvecklingen var omfattande.

– Vi har ett relativt stort tak att vistas på men vi tar inga risker, sade Mats Karlsson.

Vid 12.30-tiden började branden vara under kontroll men en viss spridningsrisk förelåg ändå. Efter två timmars insats var branden under kontroll.

Mats Karlsson summerar insatsen som lyckosam och vid 13.30 kunde styrkorna återvända till stationen och SCA fick då ta över efterbevakningen.

Vad är anledningen till att det brinner ganska ofta i kokeriet?

– Vi har funderat mycket över det och spekulerat tillsammans med personalen på SCA men inte kommit fram till något säkert men det är ju varmt i kokaren så det är ju inte så konstigt att det brinner, säger Mats Karlsson.

Räddningstjänsten fick kalla in extrapersonal för att släcka branden på SCA.
Räddningstjänsten fick kalla in extrapersonal för att släcka branden på SCA.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!