Centralt prat om rökning och nedskräpning

En jämn ström av människor kom till Byxtorget på lördagen för att diskutera rökning och nedskräpning med politiker och tjänstemän.

En jämn ström av människor kom för att diskutera rökning och nedskräpning med politiker och tjänstemän på Byxtorget.

En jämn ström av människor kom för att diskutera rökning och nedskräpning med politiker och tjänstemän på Byxtorget.

Foto: Elin Backlund

Piteå kommun2019-09-21 17:37

Första juli i år trädde en ny tobakslag i kraft, vilket innebär att många offentliga miljöer numera är rökfria. Det gäller bland annat skolgårdar, lekparker, idrottsanläggningar, busskurer, restauranger och uteserveringar. Förbudet gäller även utanför entréer till lokaler och andra utrymmen som är öppna för allmänheten. Vad Piteåborna tycker om det och hur man ställer sig till nedskräpningen i stadskärnan diskuterades under lördagen på Byxtorget dit politiker och tjänstemän kom för att träffa medborgare.

– Vi vill höra Piteåbornas tankar och synpunkter kring nedskräpning, rökning, hälsa och miljö, säger Åsa Wikman, miljö- och hälsoskyddschef.

Och diskussioner blev det. 

– Många av de som kom fram för att prata var upprörda över alla fimpar som slängs på gatorna och hur dem förfular staden. Många tycker att nedskräpningen är äcklig och otrevlig, sade Åsa Wikman, som fanns på plats tillsammans med Jonas Lindberg, politiker från samhällsbyggnadsnämnden, Micael Kemi, tillförordnad avdelningschef på teknik och gator samt Ulrika Bohman, parkansvarig på kommunen.

Det framfördes även synpunkter från rökare som känner sig jagade i och med den nya tobakslagen.

– Vi fick också in ett intressant förslag. Det handlade om att införa pant på cigaretter. Man skulle då behöva betala lite extra för cigaretterna, pengar som man får tillbaka när man lämnar in fimparna, säger Åsa Wikman.

I Piteå finns ingen direkt uppfattning om rökförbudet efterlevs. Däremot har de som städar stadsmiljön, avdelningen teknik och gator, noterat en ökning av antalet fimpar som kastas på marken efter den nya lagen trädde i kraft den 1 juli.

– Våra medarbetare upplever att många inte använder befintliga sopkorgar och askkoppar. Det blir mycket skräp i stadskärnan, samtidigt som det också blir ett arbetsmiljöproblem för de som ska ta rätt på dessa fimpar, säger Micael Kemi, tillförordnad avdelningschef på Teknik och gator.

Under en vecka kontrollräknades alla fimpar som plockades upp från Piteås centrala gator. Det visade sig vara 3 000 stycken. För att minska nedskräpningen delades det under dagen ut portabla askkoppar som det går att aska och spara fimpar i.

– Vad folk inte tänker på är att fimpen på en cigarett är gjord av plast och filtret innehåller både kadmium och nikotin och allt det påverkar miljön, säger Åsa Wikman.

Under en vecka plockades 3000 fimpar på Piteås centrala gator.
Under en vecka plockades 3000 fimpar på Piteås centrala gator.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!