Från hyllad punktrummis till alkoholist

Fredrik Granberg turnerade världen runt som trummis i Piteåbandet Randy. Med turnéerna kom alkoholen, vilket ledde till missbruk.

Fredrik Granberg berättar att han vid ett tillfälle redan ställt in sig på att dö på grund av sitt drickande. "Jag hade förlikat mig med att supa ihjäl mig".

Fredrik Granberg berättar att han vid ett tillfälle redan ställt in sig på att dö på grund av sitt drickande. "Jag hade förlikat mig med att supa ihjäl mig".

Foto: Simon Olofsson

Öjebyn2019-10-10 22:02

Fredrik Granberg från Hortlax turnerade världen runt med kompisarna i kultbandet Randy. Punken gjorde dem tidigt berömda, och de spelade i USA, Kanada, Japan och Europa. Men från att musiken varit prio ett stod snart fest högst upp på listan. I ett samtal med Piteå-Tidningens kultur- och nöjesredaktör Anders Sandlund på IOGT i Öjebyn berättar Fredrik Granberg om hur alkoholen tog över. 

– Spelningen var egentligen en parentes, resten var fest. Det är klart att alla klockor borde ringa om man är på turné i sju veckor och dricker varje dag.

Men klockorna ringde inte, och drickandet fortsatte när turnéerna var över. Som producent på Södra Teatern i Stockholm skötte Fredrik Granberg jobbet exemplariskt, men på hemmaplan tog alkoholen över. Han berättar att hans fru konfronterade honom flera gånger gällande hans drickande. 

– Men jag ville inte sluta. Jag bara väntade några dagar och fortsatte sedan dricka.

Familjelivet och jobbet höll ihop, men upprätthållandet av kontrollen och fasaden blev allt svårare att hålla ihop. 

– Det är ett heltidsjobb att upprätthålla den där fasaden. Det gick några år, men jag nådde en punkt där det kändes som att ”nu är det över”, säger han. 

Kraschen kom den 7 april 2016. Ytterligare ett förhållande hade spruckit, en röd tråd där partner efter partner klagat på hans drickande. Vid det laget hade han förlikat sig med att dö på grund av sitt missbruk, och i huvudet hade han redan sagt farväl till sin dotter. 

– Jag satt och tänkte att ”förlåt, du kommer att tappa din pappa i förtid, men jag kan inte sluta”. Jag hade förlikat mig med att supa ihjäl mig. 

Efter många år av nästan dagligt drickande beskriver Fredrik Granberg hur han nådde vägs ände med alkoholen, och att det kändes som en befrielse. 

– Jag är så otroligt tacksam för att det hände. Allt var på väg att krascha. 

Han lade in sig på Sankt Görans beroendeklinik. Sedan dess har han varit nykter, och saknar inte drickandet. 

– Nej, jag är så oerhört tacksam att jag slipper. Det finns ingenting med det där jag saknar på något endaste sätt. 

Trots att drickandet eskalerade i samband med musiken ser han tillbaka på tiden med Randy med stolthet. 

– Jag är ändå stolt över det vi lyckades åstadkomma. Ett gäng killar från lilla Piteå som tog sig till Japan. Det visar att det går om man vill. Men jag är fortfarande besviken att vi inte fick den där stenen på gågatan, skrattar han.

Som en del i Sober October träffade Randy-trummisen Fredrik Granberg Piteå-Tidningens Anders Sandlund för ett samtla om musiken, livet och alkoholismen.
Som en del i Sober October träffade Randy-trummisen Fredrik Granberg Piteå-Tidningens Anders Sandlund för ett samtla om musiken, livet och alkoholismen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!