Hon byggde en egen äggkläckningsmaskin

I garaget på Mittvägen i Norrfjärden piper det frenetiskt. Ljuden kommer från Pipis och Äggbert som håller låda i sin kartong.

Greta Jägare har fullt upp med att hålla koll på kycklingarna i garaget och äggkläckningsmaskinen på övervåningen. Mamma Jenny hjälper till.

Greta Jägare har fullt upp med att hålla koll på kycklingarna i garaget och äggkläckningsmaskinen på övervåningen. Mamma Jenny hjälper till.

Foto: Ylva Forslund

Norrfjärden2019-09-23 05:00

14-åriga Greta Jägare älskar djur och har alltid velat ha egna kycklingar. För några veckor sedan satte hon igång med att bygga en egen äggkläckningsmaskin. Mamma Jenny lät henne hållas i förvissningen om att det inte skulle bli något. Men hon hade fel. Förra veckan kläcktes två små grå kycklingar –  och fler är på gång.

Det hela började när Greta hittade en beskrivning på en hembyggd äggkläckningsmaskin på nätet. Hon tog fram en hink, lindade in den i tidningspapper, fyllde upp med vatten, lade i en tegelsten och på den en tallrik som fick fungera som underlägg för en ullmössa på vilken äggen placerades. Äggen fick hon av sin mormors granne i Lakafors, där Greta varit en hel del och skött om kycklingar.

– Jag läste på om hur jag skulle göra. Det gäller att få till rätt luftfuktighet och temperatur och sen måste man vända äggen varje dag, säger Greta, som ritat en kryss på äggens ena sida och en ring på den andra, för att hålla ordning på vändschemat.

En pannlampa införskaffades och efter några dagar kunde hon se att det rörde sig innanför skalet när hon lyste med lampan. De obefruktade äggen plockades bort. 

Efter 20 dagar kläckte två av de större gröna äggen och ut kom Pipis och Äggbert. 

– Min lillasyster har döpt dem. Hon är här hela tiden, säger Greta.

En annan som börjar bli väldigt intresserad av vad som sker i garaget är familjens katt Rufus. 

– Vi måste vara jättenoga med att stänga garagedörren för Rufus vill in.

Kycklingarna bor nu i en tv-kartong. De har börjat äta kycklingfoder och piper hela tiden. För att kycklingar inte ska frysa har hon lånat en värmeplatta som de värmer sig under.

– De är jättesnabba när de måste utanför värmen för att äta och dricka, säger Greta, som förklarar att kycklingarna successivt ska vänja sig att klara sig utan värmeplattan.

Inom kort får de sällskap av nya små dunbollar. Fler ägg i äggkläckningsmaskinen är nära att kläckas. Hur kycklingarna som kommer ur äggen ser ut har hon ingen aning om. 

– Hon jag fick äggen av har många olika sorters hönor. Ett ägg som jag har är pyttelitet så det är nog en dvärghöna.

Tanken är att kycklingarna ska få bo i familjens garage under en tid. Hade det varit vår eller sommar hade familjen byggt en inhägnad på gården men med vintern i antågande var det inget alternativ så när kycklingarna blivit lite större ska de få flytta tillbaka till Lakafors.

De två kycklingar som kläckts har fått namnen Pipis och Äggbert.
De två kycklingar som kläckts har fått namnen Pipis och Äggbert.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!