Identitet och psykisk ohälsa i fokus

Överläkare Francisco Barca gav under torsdagen en välbesökt föreläsning i psykiatri, och hur man kan behandla psykisk ohälsa.

Överläkare Francisco Barca föreläste på Framnäs om identitet och psykisk ohälsa hos unga vuxna.

Överläkare Francisco Barca föreläste på Framnäs om identitet och psykisk ohälsa hos unga vuxna.

Foto: Simon Olofsson

Öjebyn2019-10-10 22:44

Psykisk ohälsa bland unga vuxna anses öka, och psykiatrin i Sverige blir allt mer överbelagd. Överläkare Francisco Barca har över 20 års erfarenhet av arbete inom neuropsykiatri.Han berättar att frågan kring hur vi uppfattar och skapar vår identitet blivit allt viktigare, samt mer komplex. 

– Identitet idag är en mycket djupare och mycket svårare fråga än tidigare. På gott och ont, säger han.

I en välbesökt föreläsning på Framnäs under torsdagen tog Francisco Barca med publiken på en tur genom psykiatriska diagnoser, där många ökar i takt med förståelsen för hur de påverkar våra liv. 

”Det finns ingen gren av läkarvården som är så trendig som psykiatrin. Det kommer nya rön och nya diagnoser ungefär vart tionde år, som gör att den slår igenom gång på gång.”

När det gäller unga människor ligger debattens fokus ofta på hur de ska kategoriseras utifrån medicinska termer, men Francisco Barca menar också på att det är viktigt att se det friska, och inte bara det sjuka. 

– Man kan hitta diagnoser för allt inom psykiatrin. Diagnoser är en förklaringsmodell, men det får inte bli så att diagnosen tar över, och att man som person blir som en diagnos. Det tycker jag är oerhört viktigt att lyfta fram, fortsätter han. 

Icke desto mindre ökar kliniska diagnoser, och utbrändhet, ångestsyndrom, depressioner och autism-diagnoser ökar. Francisco Barca går under sin föreläsning igenom många av dem, och pekar ut förståelsen kring autism som en milstolpe inom psykiatrin. 

– Det har varit en upplevelse att jobba med autism. Det här är lite av en revolution vad gäller förståelsen av hjärnan. Förståelsen för autism har gjort att man idag praktiskt taget diagnosticerar väldigt få eller inga med schizofreni. Under många år, när man inte begrep sig på autismen, kunde man inte riktigt skilja på dessa två diagnoser, säger han.

Sömnsvårigheter och ångestsyndrom har också ökat som anledning till att folk söker sig till psykiatrin, och Francisco Barca berättar att dessa olika problem kan få stora konsekvenser för vårt mående. 

– Det är vanligt hos ungdomar att man har katastroftankar. Det finns en oro som tar över och som förstör väldigt mycket i livet. Många gånger kidnappar också oron hela familjen. Den drabbar hela omgivningen, säger han.

– Oro och ångest är lite av en varningslampa på att någonting inte är riktigt okej. Vi ser ofta ungdomar med ångestproblematik. Det som är väldigt vanligt hos ungdomar är panikångestsyndrom, säger han. 

Trots att den psykiska ohälsan ökar är Francisco Barca optimistisk, och understryker att psykiatrins mål inte är att vi ska bli individer som behöver medicin för att leva, utan för att skapa förutsättningar för att vi ska vara friska. 

– Målet är ju inte att vi varje morgon ska behöva ta tio piller. Målet är ju att vi alla ska bli glada människor som möter världen med öppna armar, med god psykisk hälsa, utan medicin. Jag tror vi kan nå dit, avslutar han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!