Medborgare vill ha tiggeriförbud

Tiggeriförbud önskas i ett medborgarförslag som ska behandlas på fullmäktige på måndag. Förslaget väcker blandade känslor.

I ett medborgarförslag inskickat till kommunen vill författaren se ett tiggeriförbud.

I ett medborgarförslag inskickat till kommunen vill författaren se ett tiggeriförbud.

Foto: Alvaro Barrientos

Piteå kommun2019-09-20 15:15

Ett medborgarförslag som skickats till kommunen lyfter frågan om införandet av ett tiggeriförbud i kommunen. Enligt vad kommunalrådet Anders Lundkvist (S) kan erinra sig är det första gången ett sådant förslag kommer in. Alla medborgarförslag som skickas till kommunen ska behandlas av fullmäktige och inom ett år ska ett beslut ha tagits. Förslaget om ett tiggeriförbud föreslås av kommunledningsförvaltningen att skickas till kommunstyrelsen för beredning.

Vad tycker du om förslaget?

– Personligen tycker jag inte att tiggeri ska förbjudas. Ett förbud är helt fel väg att gå enligt mig, säger Anders Lundkvist, som är noga med att betona att ett beslut i frågan ännu är långt borta.

Håkan Johansson gruppledare för Moderaterna har en helt annan inställning i frågan.

– Moderaterna är emot att tillåta tiggeri hejvilt som det är i dag. Generellt är vi för ett förbud eller att det skulle krävas någon form av tillstånd. Det är ju ingen enkel fråga det här men vi är positiva till förslaget. Sedan är det för tidigt att kunna redogöra för några detaljer ännu men det lär ju bli en del debatt framöver, säger Håkan Johansson.

Vellinge kommun var först ut i landet med att införa förbud mot tiggeri, därefter kom Staffanstorp och Katrineholm. Ett antal kommuner, bland andra Sölvesborg och Trelleborg, har röstat för ett förbud och väntar på slutligt besked. Ingen av Norrbottens 14 kommuner har infört tiggeriförbud.

Andra medborgarförslag som ska hanteras av fullmäktige i ett första skede är en sänkning av arbetstiden för nattarbetare från 36,33 timmar till 34 timmar per vecka, att semesterlönen bör höjas för nattarbetare, att en skylt bör uppföras intill Svartuddens festplats vid Hjortronstigens slut eller vid stora entrén, att tangentborden på datorerna vid Piteå stadsbibliotek bör bytas ut, att det ska sättas in bättre datorer i Öjebyns bibliotek, att man ska införa grön hälsoväxling (att personal ska få använda en halvtimme av sin arbetstid till att manuellt ta sig till eller från arbetet), medborgarförslag om en byanämnd (en avlönad nämnd som jobbar i byarna med till exempel vaktmästeri), sockerfria förskolor, upprätta en tredje Citybusshållplats på Storgatan nära Kolmilavägen, en extra Citybusshållplats på Nygatan-Kolmilavägen och att rutten med Citybuss linje 4 och 44 förlängs och får en hållplats vid korsningen Höträskvägen/Träskåsvägen.

I ett medborgarförslag inskickat till kommunen vill författaren se ett tiggeriförbud.
I ett medborgarförslag inskickat till kommunen vill författaren se ett tiggeriförbud.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!