Öberg (S): Fel av Backgård att skylla på oss

S försatte Region Norrbotten i ekonomiskt moras och kaos, enligt Kenneth Backgård (SJVP). Nu slår oppositionsrådet Anders Öberg (S) tillbaka. "Kom med trovärdiga förslag, i stället för att skylla på oss,", säger han.

Olika syn på regionens ekonomi. Regionråd Kenneth Backgård, Sjukvårdspartiet, beskriver läget som ett "moras" men oppositionsråd Anders Öberg (S) håller inte med.

Olika syn på regionens ekonomi. Regionråd Kenneth Backgård, Sjukvårdspartiet, beskriver läget som ett "moras" men oppositionsråd Anders Öberg (S) håller inte med.

Foto: Arkiv

Nyheter2019-10-02 09:34

Region Norrbotten tvingas införa anställningsstopp för att klara sparkraven på cirka 700 miljoner de närmaste tre åren. 

Därför riktade nuvarande regionrådet Kenneth Backgård, Sjukvårdspartiet, ett känga till de tidigare styrande i Socialdemokraterna, och pekade ut dem som ansvariga för det kärva läget. 

– Vi har ärvt en ekonomi i fullkomligt moras, sa Backgård till Norrbottens Media.

Utspelet får nu Anders Öberg (S), oppositionsråd, att reagera. 

– Hade vi följt Sjukvårdspartiets förslag till skattehöjning 2016, då hade vi inte haft den balans i ekonomin som vi har just nu. 

Sjukvårdspartiet föreslog 55 öre i landstingsskatt, medan S fick igenom 1,16 kronor.

– Om de tyckte att vi gjorde fel som höjde till 1,16 kronor, varför har de inte sänkt skatten nu då? undrar Öberg.

Han tycker att Kenneth Backgård är oseriös, som beskriver det ekonomiska läget som ett "moras".

– 2017 hade vi Sveriges lägsta nettokostnadsutveckling, 2018 låg vi bland de 3-4 lägsta. 

Varför måste regionen då spara 700 miljoner kronor? 

– Inget unikt för Norrbotten. Västerbotten, Jämtland och Västernorrland har lika stora behov av kostnadssänkningar när vården och personalen kostar alltmer. 

S var samtidigt emot de tioprocentiga effektiviseringar som Kultur, infrastruktur och näringsliv ska genomgå, med 30 miljoner i besparingar i kommande år.

Anders Öberg pekar bland annat på kulturens positiva effekter för folkhälsan. 

– Tyvärr kommer nedskärningarna försämra mycket för föreningslivet och civilsamhället.

Ska inte alla divisioner dra sitt strå till stacken?

– Ja, men Sjukvårdspartiet kan ännu inte peka på vad de vill göra. Nu måste de börja komma med trovärdiga förslag, i stället för att bara skylla på oss, säger oppositionsrådet 

Kenneth Backgård försvarar dock kritiken av sin föregångares ekonomiska politik.

– Jag säger det med eftertryck: S tog in 2,6 miljarder kronor i skatteintäkter – trots det lyckades de inte genomföra några åtgärder som förbättrade läget.

Skulle inte underskotten skena ännu mer om skatten ”bara” höjdes till 55 öre, som Sjukvårdspartiet ville?

–  Nej. Hade vi suttit vid makten förra mandatperioden, skulle vi direkt ha påbörjat omstrukturering och kostnadssänkningar. Men S ökade tvärtom anslagen till övrig verksamhet, exempelvis kultur, som fick större procentuella anslag jämfört med sjukvården.  

"Hade vi följt Sjukvårdspartiets förslag till skattehöjning, då hade vi inte haft den balans i ekonomin som vi har just nu", säger Öberg.
"Hade vi följt Sjukvårdspartiets förslag till skattehöjning, då hade vi inte haft den balans i ekonomin som vi har just nu", säger Öberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!