Oklart om den nya skidtunneln

Planerna för en separat skidtunnel på Lindbäcksstadion har dragit ut på tiden. Inte heller har en projektledare för att utveckla hela skidanläggningen anställts.

Björn Edenroth, ordförande för Piteå Skidallians, berättar att ingen projektledare för att utveckla Lindbäcksstadion har anställt. Han hoppas fortfarande att den planerade skidtunneln ska bli verklighet. (Arkivbild)

Björn Edenroth, ordförande för Piteå Skidallians, berättar att ingen projektledare för att utveckla Lindbäcksstadion har anställt. Han hoppas fortfarande att den planerade skidtunneln ska bli verklighet. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Piteå kommun2019-11-14 04:00

I januari 2019 gav kommunstyrelsen klartecken för en förskottering på 1,1 miljoner till Piteå Skidallians. Pengar som skulle användas för att anställa en projektledare i väntan på medel och besked från EU-programmet Spira Mare den 21 mars.
Men något besked verkar inte skidalliansen ha fått och därför har heller ingen projektledare anställts.
– Nej, vi avvaktar med det. När det gäller vår ansökan hos Spira Mare så har det dragit ut på tiden, men vi hoppas fortfarande på en lösning före årsskiftet, säger Björn Edenroth, ordförande för Piteå Skidallians.

Skidalliansens vision är att kommersialisera verksamheten och ta ett helhetsgrepp på Lindbäcksstadion med målet att göra området till en komplett året runt-anläggning med aktiviteter, boende och mat för alla. I det arbetet ingår en ny separat skidtunnel.
Kan en skidtunnel vara på plats till SM 2022?
– Det vet vi inte, men vi hoppas. Det är många aktörer inblandade och det handlar om mycket pengar. Just nu är det lite tungrott, så vi får avvakta och se, säger Björn Edenroth.

Sedan tidigare finns en inomhustunnel och en inomhushall som ägs av Darkathlon AB. Men i dessa utrymmen finns bara plats för däcktester. Skidåkarna väntar alltså fortfarande på en separat skidtunnel.
Den planen lever och är kostnadsberäknad till 70 miljoner. Det handlar om en 700 meter lång och tio meter bred. I januari fanns förhoppningen att söka bygglov redan i våras, men så har det inte blivit.
– Nej, vi har inte sökt bygglov än. Vi har flera bollar i luften, men ingenting är klart, säger Erik Lindbäck, vd för Darkathlon AB.

Han är i övrigt fåordig när det gäller den planerade skidtunneln.
– Vi ska en sittning med Piteå kommun i månadsskiftet november-december och reda ut vilka intentioner som finns, men i nuläget vill jag inte lämna några ytterligare kommentarer, säger Erik Lindbäck.
I januari berättade han för PT att det saknades några pusselbitar innan tunneln kunde byggas. En viktig del i det var och är hur skidtunneln ska marknadsföras och säljas in för aktiviteter till tänkta kunder.
"Det jobbet är egentligen A och O. Med det som underlag ska man kunna visa att det går att få ekonomi i projektet" sa Erik Lindbäck då.
Arbetsuppgifterna att marknadsföra och sälja in skidtunneln och därmed säkerställa att projektet går att finansiera skulle skötas av projektledaren, men någon sådan person är alltså inte anställd än.

Erik Lindbäck, vd för Markathlon AB, vill invänta ett möte med Piteå kommun innan han kommenterar läget. (Arkivbild)
Erik Lindbäck, vd för Markathlon AB, vill invänta ett möte med Piteå kommun innan han kommenterar läget. (Arkivbild)
Karta: Lindbäcksstadion
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!