Sista stora transporten går under helgen

I helgen går GE:s sista stora vindkraftstransport till Markbygden ett. Tidigt nästa år förväntas parken leverera maximal effekt.

Vägtransportledarna Per Levin, Jimmy Jensen och Torbjörn Nilsson är nöjda med bemötandet längs väg 373.

Vägtransportledarna Per Levin, Jimmy Jensen och Torbjörn Nilsson är nöjda med bemötandet längs väg 373.

Foto: Christoffer Markström

Piteå kommun2019-10-11 20:00

Hösten 2017 påbörjade Markbygden ett AB, som nu ägs av GE energy financial services (25 procent) och CGN Europe energy (75 procent), bygget av 179 vindkraftverk i Markbygden etapp ett. Sedan dess har tusentals gigantiska transporter gått från Haraholmen till Markbygden, i många fall genom Hortlax och Svensbyn. I helgen är den sista stora transporten planerad och projektet närmar sig nu slutet.

GE renewable energy levererar hårdvara och kompetens till de "nyckelfärdiga" vindkraftverken. Varje vindkraftverk kräver tolv stora transporter. Totalt har man transporterat 2 327 stora delar. Det vill säga torndelar, vingar, naceller (huvudet) och hubbar (navet där vingarna sitter fast).

– Bara i år har vi kört upp 1547 transporter. Sedan har det gått en hel del mindre transporter med grejer som ska vara i tornen, men de kör inte vi, säger vägtransportledaren Per Levin.

Han och kollegorna Jimmy Jensen och Torbjörn Nilsson är nöjda med bemötandet från byborna längs väg 373.

– De allra flesta har visat förståelse. Vi har fått mer motstånd på andra ställen. Folk har varit direkt otrevliga och stått i vägen för oss. Det har vi inte direkt stött på här, det har varit någon enstaka.

Är de personerna emot vindkraft eller gillar de inte transporterna?

– De är väl egentligen emot vindkraften. Men det är vi som blir lidande.

Trion har bott på hotellpråmen vid Sandholmen. Torbjörn Nilsson skulle kunna tänka sig att byta Skåne mot Piteå.

– Ja, jag gillar luften, naturen och människorna här uppe. När vi var och åt på Vischan i Lillpite var det folk som var fram och kramade om oss och tyckte att vi gjorde ett jättebra jobb. Sådant är jättekul.

Markbygden ett AB:s general manager Chris McMath är också nöjd över hur smärtfritt allt har gått de senaste två åren.

– Människorna längs väg 373 har varit absolut fantastiska. Alla komponenter har levererats med minimal störning och det har gett oss möjligheten att slutföra installationen av alla 119 turbiner i år och 179 totalt. Det är förmodligen en av de snabbaste installationerna i hela Europa i nuläget, säger han.

Redan nu levereras grön el från 105 vindkraftverk i Markbygden ett.

– Beroende på vindförhållandena kan vi exportera över 300 megawatt redan nu. Vi är nästan uppe i halva maxeffekten av den totala mängden grön energi som ska levereras.

När når ni maxeffekten?

– Vi siktar på att nå maxeffekten tidigt nästa år.

Torbjörn Nilsson.
Torbjörn Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!