Skulpturen på plats i fontänen

Nu porlar det i Munksundsparken igen! Den nya fontänfiguren skapad av PiteåkonstnärenTorbjörn Berg finns nu att beskåda i parken.

Pite konstnären Torbjörn Bergs skultpur finns på plats i fontänen.

Pite konstnären Torbjörn Bergs skultpur finns på plats i fontänen.

Foto: Tommy Norin

Piteå kommun2019-09-20 21:20

Piteå kommun uppger att efter nu finns den nya skulpturen i Munksundsparken på plats. Den detaljrika figuren  består av återvunnet material.   Den unika, moderna och fantasifulla figuren i rostfritt stål är skapad av Piteåkonstnären Torbjörn Berg som också skapat skulpturen Midgårdsormen, placerad i konsparken nära norra hamnen.

Stadsträdgårdsmästare Ulrika Bohman säger att Torbjörn Berg fick beställningen av den nya skulpturen i december förra året vilket innebär att leveranstiden har varit drygt nio månader.

– Vi hade svårt att finna en ersättare till den pensionerade madonnan som tidigare funnits på platsen. Vi valde att lämna det traditionella spåret. I stället för en traditionell fontänfigur i sten/betong, valde vi en modern figur i rostfritt stål. Vi hade ett önskemål om att den skulle innehålla en blomma, för övrigt hade konstnären fria händer, säger Ulrika Bohman.

I Skulpturen med vatten som rinner genom blommorna finns också en fågel. Ulrika Bohman uppger att konstinstallationen har kostat cirka 30 000 kronor.

– Vi är nu inne på slutet av säsongen, dagarna blir allt kallare och sommarvattnet måste snart stängas av. Detta innebär att fontänen i Munksundsparken bara är i gång under några dagar i år. Men  fontänfiguren kan besökare naturligtvis avnjuta även som en skulptur efter det att vattnet stängts av, säger stadsträdgårdsmästaren.

 Munksundsparken är placerad som en liten oas mellan Torggatan och Pitholmsgatan i Munksund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!