Stöket har eskalerat under hösten

Busstationen har i perioder varit en bråkig plats. Under hösten har stöket eskalerat. Nu inför kommunen en stationär vakt på daglig basis.

Stöket på busstationen har eskalerat under hösten.

Stöket på busstationen har eskalerat under hösten.

Foto: Jens Ökvist

Piteå kommun2019-11-13 12:02

Turerna kring busstationen har varit många och pågått under en längre tid. För två år sedan slog Bussgods larm efter att ha tvingats att ringa efter vakter varje dag för att få ordning på stöket.

I samband med det infördes vaktrondering på platsen och man ordnade även med en stationär vakt mellan 12 och 14 varje dag. 

Efter det dämpades stöket och i februari 2018 tog man bort den stationära vakten.

På samhällsbyggnadschefen Jan Johanssons initiativ lät man en grupp kommunanställda personer få i uppdrag att med jämna mellanrum titta till busstationen och plocka skräp om det behövdes.

Jan Johansson säger att det under våren och sommaren 2019 varit relativt lugnt på busstationen men att stöket eskalerat under hösten och fram till nu. Tisdagskvällens bråk och skadegörelse har han inte hört talas om. Han säger att man pratat om att införa en stationär vakt och efter att på onsdagen pratat med kollegorna på teknik och gator beslutades att så får det bli.

– Vi sätter in en stationär vakt mellan 09 och 14 varje vardag och jobbar så i en månads tid. Efter det utvärderar vi och ser hur det fungerat, säger Jan Johansson.

Städningen är kommunens ansvar och ska göras varje dag. Med anledning av tisdagskvällen skadegörelse togs beslut att senarelägga onsdagens städning.

– De som städar var inte bekväma med att gå dit innan fastighetsavdelningen varit där och röjt undan bråten, så städningen blir lite senare än vanligt, säger Jan Johansson.

Jan Johansson, samhällsbyggnadschef, har efter tisdagens skadegörelse på busstationen beslutat att sätta in en stationär vakt på busstationen. (Arkivbild)
Jan Johansson, samhällsbyggnadschef, har efter tisdagens skadegörelse på busstationen beslutat att sätta in en stationär vakt på busstationen. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!