Två räddningstjänster blir en vid nyår

Piteå och Älvsbyn går samman i en gemensam räddningstjänst. Säkerhetssamordnaren i Älvsbyn tror inte på konceptet.

Räddningstjänsten i Älvsbyn går snart ihop med Piteås.

Räddningstjänsten i Älvsbyn går snart ihop med Piteås.

Foto: Jens Ökvist

Älvsbyns kommun2019-10-13 19:00

Sommaren 2018 tydliggjordes planerna på ett samgående mellan räddningstjänsterna i Piteå och Älvsbyn. Älvsbyns kommun sökte ett djupare samarbete med Piteå i form av en total verksamhetsöverflytt. Då hade Älvsbyns räddningstjänst tre heltidsanställda och fyrtiotal deltidsbrandmän, vilka skulle anställas av Piteå.

Tanken var och är att allt material, kläder och brandbilar ska köpas upp av Piteå och en helt ny organisation ska bildas i Piteå i stil med det lönecentrum som startats i Älvsbyn, där kommunala löner för Piteå och Älvsbyn administreras.

Det planerade samgåendet skapade oro bland personalen som befarade en nedmontering av räddningstjänsten i Älvsbyn.

– Farhågan är att det slutar med en station med en människa här i Älvsbyn. Piteå har varit duktiga på att göra om deltidsbrandkårer till enkla brandvärn där också, så vad kommer hända med Vidsels deltidare, sade en person som ville vara anonym.

I maj i år röstade en oenig kommunstyrelse i Älvsbyn igenom ärendet till kommunfullmäktige med förslag om att starta den 1 januari 2020. I juni togs ärendet upp i fullmäktige men där blev det bakläxa för räddningschef Torbjörn Johansson då det visade sig att siffror i beslutsunderlaget inte stämde.

Den 30 september var ärendet åter uppe på kommunstyrelsens bord i Älvsbyn. Förslag till beslut blev att fastställa avtal om samverkan i gemensam nämnd för räddningstjänstverksamhet i Piteå och Älvsbyns kommuner. Man föreslår också att inrätta en gemensam räddningsnämnd från och med 1 januari 2020.

Margareta Lundberg är säkerhetssamordnare och har jobbat åt räddningstjänsten i Älvsbyn i 20 år. Hon är också facklig företrädare för Vision. Hon är inte särskilt bekymrad över att vid årsskiftet bli anställd åt Piteå kommun istället.

– Jag kommer att fortsätta att jobba på samma sätt som jag gjort och jag kommer att sitta kvar här i Älvsbyn. Kanske blir det så att jag får åka på arbetsplatsträffar i Piteå men det håller jag inte för så farligt.

Hur går snacket bland deltidsbrandmännen?

– Det var en del oro och irritation när diskussionerna drog igång för några år sedan. Nu är det inte så många som bryr sig.

Helst skulle Margareta Lundberg vilja att allt fortsatte som det är idag.

– Vi har ett bra samarbete mellan kommunerna. Låt det vara så kan jag tycka. Som kommunmedborgare tycker jag faktiskt att det är ynkligt att Älvsbyn inte skulle kunna ha en egen räddningstjänst.

Räddningstjänsten i Älvsbyn har tre heltidsanställda och 40-talet deltidare.
Räddningstjänsten i Älvsbyn har tre heltidsanställda och 40-talet deltidare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!