Laget före jaget för S i Luleå

Som aktiv i föreningsliv och partipolitik känner jag mig bekymrad. Förutom det ökade hatet och personliga påhopp mot förtroendevalda är jag också bekymrad över direkta felaktigheter och avsaknaden av analys och fakta.

Förre kommunalrådet Yvonne Stålnacke bekymras av felaktigheter och avsaknaden av analys när det gäller valet av kandidater.

Förre kommunalrådet Yvonne Stålnacke bekymras av felaktigheter och avsaknaden av analys när det gäller valet av kandidater.

Foto: Gunnar Westergren

Insändare2019-12-04 15:14
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraterna i Luleå är och har varit framgångsrika med att föra fram kvinnliga kandidater till förtroendeuppdrag. I dagsläget har alla utom en av de politiskt tillsatta nämnderna i Luleå kommun kvinnliga ordföranden. Socialnämnden i Luleå har en manlig ordförande som också är ganska ung. Att vara nämndsordförande är ansvarsfullt, det kan jag intyga, efter mina år som kommunalråd i Luleå. 

I vår partiorganisation, Luleå socialdemokratiska arbetarekommun har vi en ombudsman, idag en kvinna. Den förra ombudsmannen var också kvinna. Socialdemokraterna i Luleå har många kvinnor på tunga uppdrag. När vi väljer våra partivänner till olika uppdrag ser vi till helheten. Det handlar om erfarenhet, ålder, kön och andra egenskaper. Vi använder oss av representativ demokrati i partiorganisationen. Vi vill undvika ”kupper”. Den eller de som hörs mest ska inte få bestämma. 

Våra grundorganisationer/föreningar diskuterar och föreslår kandidater på sina möten. Förslagen går sedan vidare till en valberedning som är vald och representerar hela partiet i Luleå. Den valberedning vi har idag leds av en kvinna. Tillsammans gör valberedningen ett gediget och seriöst jobb, lägger fram förslag till representantskapsmötet. Det är sedan representantskapet som består av valda ombud från föreningarna som väljer vilka som ska representera socialdemokraterna i Luleå. 

Den här processen gör att många medlemmar, långt fler än de valda ombuden får säga sin mening. Alla kan inte få som de vill, men när besluten är fattade ställer vi upp för varandra. 

Det handlar om framtiden - barnen. Det handlar om en bra skola, trygghet för våra äldre, ett rikt föreningsliv och kultur/fritid.  Det handlar om arbete och bostad med nya bostadsområden. Politiken ska ge möjlighet för företag att växa samt välkomna nya företag till Luleå som etableringsort. 

Vi socialdemokrater utser våra kandidater, det gör ingen annan åt oss. De allra flesta av våra politiker i Luleå är så kallade fritidspolitiker med vanliga yrken inom vård-, service-, tjänste- och industrisektorn. Vi har också läkare och företagare med förtroendeuppdrag för vårt parti. Vi har inga stålmän eller stålkvinnor. De vi väljer som ska företräda vårt parti följer våra program och har laget - inte jaget som ledstjärna.