Behovet av ögonläkare är stort

Insändare2019-11-14 16:16
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Med anledning av artiklarna "Ny ögonmottagning öppnar snart i Piteå" (12/11) och "Regionens kontring mot ögonkliniken" (13/11). 

Med förvåning läser jag Regionens svar om behovet av ögonläkare i Piteå.

Idag finns det ingen fast ögonläkartjänst vid sjukhuset i Piteå. Tidigare fanns det tre ögonläkartjänster. Att påstå att ögonvårdbehoven kan klaras av en läkare som kommer en dag i veckan med hjälp av ett par ögonsjuksköterskor är inte ärligt mot patienterna i Piteå älvdal som söker vård vid Piteå sjukhus. 

Sanningen är ett det är en mycket stor brist på ögonläkare över hela landet, även i Norrbotten.  Av de nio ögonläkare som nu finns vid Sunderbyns sjukhus är inte mindre är sex ST-läkare, det vill säga läkare under utbildning inom sin specialitet men inte färdiga ögonläkare.

Dessa pendlar till Piteå sjukhus en dag i veckan. Där kan de inte operera katarakt (gråstarr) eller utföra laserbehandling vid glaukom (grön starr). All avancerad ögonsjukvård sker i Sunderbyn dit alla, även Piteåpatienter, måste åka. De kan i Piteå i bästa fall ta hand om gula fläcken- och diabetespatienter. Vårdköerna för till exempel gråstarroperationer är nära ett år.

När nu en kvalificerad ögondoktor återkommer till Piteå, måste Region Norrbotten släppa på prestigen och direkt teckna ett avtal med henne för att åter ge Piteå med omnejd möjlighet att få träffa en skicklig, erfaren ögonläkare som finns i Piteå veckans alla dagar. Det höjer kvaliteteten på ögonsjukvården i Piteå och frigör resurser för hela kustregionen att klara de stora behov som där finns.