Nu är det dags att vara egoistisk!

Att vara anställd i Sverige har förändrats så otroligt mycket det senaste 20 åren så jag vet inte om jag känner igen mig längre?

Insändare2019-10-13 13:44
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det fackliga arbetet har i och med detta förändrats från att förhandla för sina medlemmar om saker utöver kollektivavtalet till att kämpa med näbbar och klor för att få det avtalet säger. Att regeringen därtill gör sitt yttersta för att klippa klorna på både kollektivavtal och stridsåtgärder gör att vi i Sverige har dalat som ett ankare i Europa när det gäller minskande löneklyftor.

På frågan ”är du medlem?” svarar alltför många, det är så dyrt, vad ger det mig? 
Jo jag ska berätta! Om du är medlem ingår du i den viktigaste föreningen i landet! Vi, alla medlemmar har lovat varandra att under inga omständigheter någonsin arbeta till sämre lön eller villkor än de vi kommit överens om i föreningen.

”Ja men det rör väl inte mig, jag får ju samma lön som ni ändå”. Vi ser redan idag lastbilschaufförer utan kollektivavtal som jobbar för en tredjedel av den lön vi har kämpat för att få. Om du i din vildaste fantasi tror att en arbetsgivare väljer att betala tre gånger så mycket för att göra samma jobb då kanske du inte förstår spelet som pågår! Alla behövs för att kunna skydda det vi kämpat oss till, du ska gå med för jag vill kunna leva på mitt arbete!

Att få lön trots att man är hemma och sjuk, att kunna vara hemma med sina barn då de är små eller sjuka, att få hjälp vid eventuell förhandling, försäkringar till ett reducerat pris, allt detta är bra saker med facket MEN det viktigaste av allt är dock: "Vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin, under några omständigheter, arbeta på sämre villkor eller till lägre lön än det vi nu lovat varandra.

Vi lovar varandra detta i den djupa insikten om att om vi alla håller detta löfte så måste arbetsgivaren uppfylla våra krav."