Han har poserat med vapen och utropat krig mot media, han har kallat flyktingbarn för jihadavkommor, han dumförklarat den svenska klimataktivisten Greta Thunberg. Han använder hela tiden trollhögerns språk och uttryck, och kallar sina politiska meningsmotståndare för “batikhäxor" och "godhetsknarkare”.

Hanif Bali är helt enkelt den där sjukt jobbiga killen alla hade i sin klass i skolan. Den killen ingen orkade med, men som ingen heller någonsin sa till. Vissa fnissade med, de flesta tyckte han var störig, och många var skraja för att hamna i skottgluggen nästa gång han fick för sig att vara så där äckligt jobbig och elak.

Skillnaden är förstås att Bali som sagt är en riksdagspolitiker. Hans lön betalas av skattemedel, och han sitter där han sitter för att arbeta för att göra vårt land bättre. Den respekten för riksdagsuppdraget ska alla svenskar ha, oavsett vilket parti man röstat på. Alla som sitter i riksdagen gör det för att de vill göra Sverige bättre, och det är beundransvärt oavsett partifärg. Utom vissa. Hanif Bali är ett praktexempel på en person som inte gör Sverige bättre, och bara verkar ha ambition att förstöra.

Han hade kunnat framföra sina åsikter utan att bete sig som en störig mobbare. Han hade, om än hade givetvis hade kunnat mötas av kritik exempelvis från denna ledarsida, kunnat förklara varför han ser problem med att Sverige tar emot flyktingbarn. Han hade kunnat argumentera för varför han ansåg att klimatet inte var värt att strejka för. Men så jobbar inte Hanif Bali.

Många är de som påtalat just problemet med hur Hanif Bali beter sig, för det är ett problem när så högt uppsatt politiker beter sig på det här sättet. Kritik har också riktats mot Moderaternas partiledare Ulf Kristerssons (M) ledarskap, då han länge duckat frågor om Bali och, vad det verkar, varit rädd för att sätta ner foten mot honom.

Kristersson är som den mesiga läraren som blev lärare för att han gillar sina ämnen, utan att inse att han därtill skulle behöva hantera tonårsdraman och störiga hormonstinna grabbar med hävdelsebehov. Utöver det har det ju varit ett väldigt tungt år för Kristersson, med valförlust, en splittrad Allians, samt att han gick miste om statsministerposten trots att en överhängande majoritet av riksdagen ville ha honom på den. Hanif Bali har kanske varit Kristerssons minsta problem om man vore i partiledarens skor.

Men i onsdags gick Hanif Bali slutligen över gränsen för även Moderaterna. Och det var inte att kallade invandrarkvinnor för IS-honor som gjorde det. Nej, det var att Hanif Bali hade mage att kritisera den moderate guden, och tidigare stats- och utrikesministern, Carl Bildt (M). Bali twittrade bland annat att Bildt inte haft rätt om ett enda utrikespolitiskt skeende någonsin. Detta fick det tidigare ljuvt blundande partiet att se rött, vilket säger en hel del om Moderaterna som parti och dess svaga ledarskap i form av Kristersson.

Bali kallades till möte, fick lämna sina utskottsuppdrag i riksdagen, bad om ursäkt till Bildt, och skrev på Facebook att ”kritiken som riktats mot mig från mina partikamrater sårar mig djupt”. Alla mobbare blir förstås sårade när de blir kallad mobbare. Det har sårat många andra djupt att engagemang för mänskliga rättigheter och klimatet hånats under flera års tid, men det kanske är svårt att ta in för Hanif Bali.