Slå hål på det rasistiska hyckleriet

USA:s president Donald Trumps agerande påverkar oss i Sverige ända ner på kommunnivå.

USA:s president Donald Trump gav i veckan fritt fram för Turkiet att gå in i Norra Syrien, vilket skapar stor orolighet i området.

USA:s president Donald Trump gav i veckan fritt fram för Turkiet att gå in i Norra Syrien, vilket skapar stor orolighet i området.

Foto: Evan Vucci

Ledare2019-10-11 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det finns de som vill se Sverige ta emot färre flyktingar. Bara under gårdagen kom rapporter om sprickor i regeringen efter att statsminister Stefan Löfven (S) uttryckt att Sverige bör ta emot färre flyktingar, och fick kritik av Isabella Lövin (MP) för att statsministern uttryckt en åsikt som bara ett av regeringspartierna ställer sig bakom.

I en optimal värld ska givetvis inte Sverige ta emot några flyktingar alls, för i en optimal värld finns inte krig och förtryck någon tvingas fly ifrån. I en åtminstone bättre värld sker flyktingmottagande på ett smidigt sätt, där mottagarländerna fördelar flyktingar mer jämlikt utifrån förutsättningar. Och i en kaotisk värld tar Sverige emot alla världens flyktingar för det sista vi någonsin tummar på är den mänskliga rättigheten att ha en plats där man är trygg.

Men självklart är målet att minska flyktingmottagandet. Så då är frågan, vad är det för värld vi egentligen vill se? Jo, helst en där ingen behöver tvingas fly från något alls. Är det en i nuläget realistisk målbild? Nja. Men att den utrikespolitiska situationen påverkar oss här i Sverige, ända ner på kommunnivå, är därför fakta.

Samtidigt som Sverigedemokraterna här hemma i Sverige länge sagt att de vill minska flyktingmottagandet och att man ska “hjälpa på plats” har SD i Europaparlamentet under förra mandatperioden röstat emot allt de säger sig vilja på det utrikespolitiska planet. Bland annat röstade man nej till ett lån till Jordanien, pengar som hade gått direkt till att “hjälpa på plats”, och som dessutom hade varit just ett lån, alltså pengar som kommit tillbaka till EU.

SD har även röstat nej till omfördelning av flyktingar inom EU, där Sverige tidigare tagit ett mycket större ansvar än många andra länder. De har röstat nej till att införa samma asylgrunder i hela EU. De har röstat nej till att införa likadana asylprocesser i hela EU. Allt detta försvårar deras eget uttalade mål om att minska antalet flyktingar som kommer till Sverige.

USA:s president Donald Trump drog i veckan tillbaka de amerikanska trupperna från Norra Syrien, vilket ger Turkiet fritt tillträde till regionen. Turkiet är en mycket tveksam demokrati som länge misshandlat sin egen befolkning, framför allt kurderna, och som vill krossa det kurdiska självstyre som finns i Norra Syrien. Detta gjorde Trump trots att kurderna, tillsammans med de Syriska Demokratiska Styrkorna, varit USA:s främsta allierade i kampen mot terrororganisationen IS.

Trump försvarar sig med att kurderna minsann inte hjälpte till i när Amerikanerna steg i land i Normandie under andra världskriget. Dumheterna vet inga gränser. Samtidigt har både EU och FN inkallat extramöten för att fördöma Turkiets invasion i Syrien. Turkiets president Erdogan svarar med att hota med kraftiga flyktingströmmar till Europa.

På hemmaplan fortsätter Trump med sin rasistiska retorik och slänger sig bland annat med uttryck som att folk ska “vända tillbaka till sina hemländer”. Denna retorik är väldigt lik den vi hör från svenska Sverigedemokrater, om än mer korkad. Framför allt är den motsägelsefull.

Man kan inte utrikespolitiskt bidra till en mer instabil värld och samtidigt klaga på flyktingströmmar. Det är det mest motsägelsefulla rasistiska hyckleriet som finns. Och detta behöver vi alla få upp ögonen för alltmer, och slå hål på. När Sveriges statsminister menar att det svenska flyktingmottagandet bör minska så har han helt rätt. Men när man formulerar ett sådant mål handlar allt om vilken värld man ser framför sig.