Att köpa ut är att ge sitt godkännande

Att köpa ut till sin tonåring eller inte kan vara svårvägt, men att låta bli leder faktiskt till mindre drickande i unga åldrar

Kata Nilsson

Kata Nilsson

Foto: Sanna Eriksson

Ledare2019-10-12 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jag kommer inte ihåg alkohol som något centralt under tiden då jag växte upp. Min mamma lät mig inte smaka alkohol hemma förrän jag var 18 år, och hon skulle aldrig ha köpt ut åt mig från Systembolaget ens då. Nej, får du inte köpa förrän du är 20 år så kommer inte vi köpa åt dig, trots att du är myndig och får dricka på krogen.

Jag förstår dock många föräldrar som köper ut, särskilt om ens barn fyllt arton år. Det kändes ju säkert någorlunda konstigt även för mina föräldrar att krogar kunde ta betalt av mig och fylla mitt glas, men att de inte “kunde” ge mig en flaska vin till förfesten.

Men saken är den att även om det kan kännas märkligt med de två åren som skiljer mellan att lagligt få beställa på krogen och lagligt få köpa alkohol i mängder på Systembolaget, så leder det till mindre drickande. För när jag var arton hade jag inte råd med hur många öl som helst på krogen. Och beställningarna anpassades av plånboken, såklart.

Det finns de som motiverar utköp till sina tonåringar med att de ändå alltid kommer att få tag på alkohol på annat sätt. Det är sant. Jag fick tag i alkohol på annat sätt många gånger. Men det var mycket krångligare, och det gick inte varje gång.

Mina föräldrars jämförelsevis “hårda” linje gentemot mig i frågor om alkohol och tonårsdrickande gjorde garanterat att jag drack mindre. Men det gav mig också en respekt för mina föräldrar. Vår relation blev bättre av att de var så pass “hårda”. För likväl som de var hårda var de också förlåtande. Och även om jag gett mig ut på fest trots att de inte älskade det, så visste jag att jag alltid kunde ringa dem om jag behövde bli hämtad någonstans.

Det fanns absolut gånger jag inte var så tacksam. Jag var sur. “Annas mamma köper ju cider åt henne!” kunde jag säga argt. Men mina föräldrar kunde då också alltid veta att den gång jag väl druckit för mycket, för det händer alla någon gång, så var det aldrig på grund av deras agerande eller tillåtande. Det tänker jag någonstans måste varit skönt för dem.

Alkohol i unga åldrar är förödande på många sätt. Utöver att många unga utsätts för våld, övergrepp, förnedring eller annat kopplat till drickande, så innebär en tidig alkoholdebut ett förhållande till alkohol som inte suddas ut så lätt. Ska man ha kul, då dricker man. Men hade jag och mina vänner inte haft möjlighet att dricka så hade vi ju hittat andra sätt att ha roligt.

Det går inte att motivera avsteg från regler med att de görs i vilket fall. För det handlar i slutändan om en attityd. Det är väldigt få föräldrar som vill att deras tonåringar ska dricka sig berusade. Ändå faller flera föräldrar in i en tillåtande attityd för att känna någon slags kontroll över situationen. “Då vet jag åtminstone vad det är för något som hon dricker” kunde Annas mamma säga till min mamma. “Nä, hon vet bara vad hon grundar med” sa jag till mamma när hon berättade det.

Syftet med Sober October är att lyfta frågeställningar kopplat till alkohol, och utköpsfrågan är med säkerhet något många tonårsföräldrar grunnar på. Jag är inte längre så ung och du som läser detta, och kanske har en tjatig tonåring hemma, tänker säkert att din tonåring hade tyckt att jag är gammal och töntig. Men det är bara sex år sedan jag själv var tonåring, och jag var redan då och är fortfarande tacksam över att mina föräldrar aldrig köpte ut åt mig. Det har gjort vår relation bättre, och min inställning till alkohol försiktigare.

Många föräldrar grunnar på huruvida man ska köpa ut alkohol till sin tonåring eller inte.
Många föräldrar grunnar på huruvida man ska köpa ut alkohol till sin tonåring eller inte.